Artikeln är gjord i samarbete med en av Dental24s samarbetspartners.

Digitala fältspatsfasader

Tandteknik

Som tandläkare är valet av rätt material ett viktigt beslut som kan påverka behandlingens framgång både på kort och lång sikt. Ett material som kan vara värt att överväga för fasader är fältspat, även känt som keramik eller porslin.

En anledning till att en tandläkare kan välja fältspatsfasader är deras hållbarhet.

Dessa fasader är gjorda av ett starkt och motståndskraftigt material som tål slitage från dagligt bruk. Detta innebär att de är mindre benägna att flisa eller gå sönder, och kan potentiellt hålla längre än andra typer av fasader.

En annan fördel med fältspatsfasader är deras estetiska egenskaper. Dessa fasader är designade för att nära efterlikna utseendet på naturliga tänder, med en glansig finish och en kristallin struktur samt transparens som skapar ett verklighetstroget utseende. Detta kan vara särskilt viktigt för patienter som är oroliga över tändernas utseende och vill ha en lösning som ser så naturlig ut som möjligt.

Dessutom är fältspatsfasader mer motståndskraftiga mot fläckar än andra typer av fasader pga den höga bränntemperaturen. Porslinsmaterialet som används för att tillverka dessa fasader är icke-poröst, vilket innebär att det inte absorberar fläckar från mat, dryck eller tobak. Detta kan hjälpa till att bibehålla fasadernas attraktiva utseende över tid.

Slutligen kräver fältspatsfasader vanligtvis mindre avverkning av den emalj än andra typer av fasader. Detta innebär att mindre av den naturliga tanden behöver tas bort för att placera fasaden, vilket kan vara fördelaktigt för att bevara tandens hälsa och integritet.

Nu när man vi dessutom kan göra dem 100% digitalt så är valet enkelt.

Sammantaget finns det flera anledningar till varför en tandläkare kan välja fältspatsfasader för sina patienter. Dessa fasader erbjuder bra hållbarhet, estetik, fläckbeständighet och är vävnadsbevarande som gör dem till ett mycket effektivt och attraktivt alternativ för att förbättra tändernas utseende.

 

Przemek Seweryniak, CDT
Cosmodent AB, Malmö
www.cosmodent.se
Taggar
Tandteknik