Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Enfärgskompositer – Vad bör man tänka på?

Utvecklingen av dentala material har gått snabbt framåt under de senaste åren vilket har möjliggjort en ny trend av förenklade protokoll inom tandvården. Detta sparar så klart mycket tid för såväl tandläkaren som kliniken i stort men ger i många fall även ett förbättrat resultat.

Många är positiva till den här utvecklingen medan andra är lite skeptiska och kanske ännu inte ser vinsten med att exempelvis byta till en enfärgskomposit eller universalbonding. Vi frågade två tandläkare hur de ser på den nya trenden med enfärgskomposit; fördelar, nackdelar samt vad som är viktigt att tänka på.

Mariann Sørensen, tandläkare på Odontia i Sandvika, Norge. Ämnesansvarig på klinikkedjan Odontia. 25 års klinisk erfarenhet, varav 15 som klinikägare.

  1. De senaste åren har vi sett en trend mot förenklade protokoll t.ex. enfärgskomposit. Vad tänker du kring detta?

Det finns såväl praktiska som ekonomiska fördelar med detta. Man behöver endast ett fåtal kompositer till de fyllningar man gör mest av men användning i den estetiska zonen är begränsad. Där kommer man även fortsättningsvis att behöva fler färger.

  1. Tror du att trenden kommer att fortsätta i denna riktning?

Ja, jag tror det. I molar-regionen är ju utformningen och kvaliteten på fyllningen om inte viktigare – än om färgen är A2 eller A3.

Jag tänker att det är resultatet av att tandläkaren önskar en förenklad vardag. Samtidigt som kvalitén på enfärgskompositerna nu har förbättrats så pass mycket att estetiken/kameleonteffekten blivit riktigt bra.

Mariann Sørensen

Mariann Sørensen

     3. Vilka är de främsta fördelarna med enfärgskompositer?

Enkelheten – både för tandläkare och klinikpersonal.

Bra estetik i molarregionen.

Förbättrad ekonomi.

  1. De flesta fyllningar (80-85%) sker i pre/molarregionen och med tanke på att det redan omfattande problemen med bruxism blir allt vanligare, hur viktig anser du att böjhållfastheten är hos kompositen du använder?

 Jag har väldigt god erfarenhet av att använda Venus ONE i molarregionen, även hos bruxister. Det är så klart viktigt att använda komposit med rätt indikation samt att välja andra material, exempelvis porslin, om detta är indikerat.

  1. Vad anser du mer är viktigt för en komposit.

För mig är det viktigt att den har en konsistens som gör den stabil när du formar men samtidigt mjuk så den blir lätt att forma ocklusalt. Samt att den inte fastnar i instrumenten. Och så klart en god estetik.

 

Patrik Bargiel, tandläkare på Tandvården Teleborg i Växjö. Examinerad Nischtandläkare inom Oral Protetik. Styrelseledamot i SACD samt medlem i AACD.

  1. De senaste åren har vi sett en trend mot förenklade protokoll t.ex. enfärgskomposit. Vad tänker du kring detta?

Ju enklare vi kan göra olika moment i tandvården utan att ge vika på kvalitén desto bättre tror jag att vården kommer att bli. Att till ganska stor del kunna använda en komposit till ”alla” kaviteter posteriort gör att vi behöver ha mindre olika material på kliniken som behöver olika handhavande. T.ex kommer vi med en A1 komposit som lyses 20s jämfört med en A4 komposit som lyses 20s att få olika härdningsdjup/grad. Att enfärgsmaterialen blir bättre och bättre ser jag som positivt. Vid stora kaviteter så behöver de dock kompletteras med någon annan komposit för få en acceptabel estetik. Enkelhet är bra, kan vi förenkla komplicerade behandlingar så höjer vi vår lägsta standard.

Patrik Bargiel

Patrik Bargiel

  1. Finns det några nackdelar?

Vid stora kaviteter så behöver man fortfarande komplement men annars blir det ett estetiskt bättre resultat med dessa material än om man exempelvis använder A3 till allt.

Vissa enfärgskompositer tar upp väldigt mycket chroma från dentinet och då måste vi ha en komposit som tar ner chroma lite för att inte få en för ”gul” tand. Vissa tar upp för lite och då måste vi höja upp chroma för att inte tanden ska bli för grå/ljus.

  1. De flesta fyllningar ( 80-85%) sker i pre/molarregionen och med tanke på att det redan omfattande problemen med bruxism blir allt vanligare, hur viktig anser du att böjhållfastheten är hos kompositen du använder?

Den är viktig, dock tror jag att handhavandet och utformningen på lagningen är allra viktigast. Du kan ha bästa möjliga material men hantera och utforma det fel så kommer det inte att hålla i munnen. Men ett bra material med goda egenskaper i rätt händer med rätt arbetssätt, ja då är chanserna goda för goda resultat. Det som också är viktigt är konsistensen, arbetstiden, härdningsdjup, polerbarhet, färgstabilitet och hållbarhet.

 

Kliniskt fall:

Enfärgskompositen Venus ONE har sedan lanseringen fått mycket positiv feedback. Den är gjord av samma patenterade TCD-monomer som övriga kompositer i Venus-familjen, vilket utöver den goda estetiken också ger en hög böjhållfasthet, hög röntgenopacitet samt en uppskattad konsistens i två varianter, Venus Pearl (mjukare) och Venus Diamond (fastare).

Här ser du ett case från Patrik Bargiel med Venus Pearl ONE:

Just nu har du möjlighet att testa Venus ONE hos Kulzer.

Källa: Kulzer

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev