Artikeln är gjord i samarbete med en av Dental24s samarbetspartners.

Estetisk protetik med hel implantatbro på divergerande implantat

Double Screw Metal-Teknik

Tillverkningen av protetik med hel implantatbro på divergerande implantat är en av de mest utmanande restaurationerna för ett tekniskt och kliniskt team. I det aktuella fallet var patienten helt tandlös i överkäken och sex implantat hade redan placerats där. Den virtuella tanduppsättningen visade en kraftig divergens av implantaten mot vestibulumområdet. För att hitta en balans mellan funktion, stabilitet och estetik i den slutliga restaurationen tillverkades en hybridrestauration med Double Screw Metal-tekniken.

Den planerade restaurationen bestod av en titanbar och ett sekundärt skelett tillverkat av Denture Gingiva Basic-plast med 14 individuella plastkronor tillverkade av Abro® Basic. Utformningen av den primära strukturen omfattade ett innovativt CAD/CAM-arbetsflöde vid vilket fyra extra skruvar integrerades för att skruva fast superstrukturen i baren. Skruvarnas virtuella position visualiserades med Double Screw Metal-funktionen i programvaran Zirkonzahn.Modellier (fästmodul), vilket innebar att virtuella skruvgängor kunde skapas i bardesignen. 3D-framställningen visar även skruvkanalens optimala position i den primära strukturen samt bästa tänkbara inpassning av skruvhuvudet i superstrukturen.

Titanbaren skruvas därefter fast på implantaten och den sekundära strukturen på baren. Integreringen av Double Screw Metal-tekniken förhindrar inte bara oestetiska buckala/labiala skruvöppningar, utan förbättrar även postoperativt underhåll och hygien. Med Double Screw Metal-tekniken är det således möjligt att tillverka mycket stabila, barstödda restaurationer även vid komplexa fall utan att kompromissa med estetiken.

Teknik

1) Tack var den nya Double Screw Metal-tekniken är det möjligt att tillverka mycket estetiska och stabila barstödda restaurationer vid divergerande buckala/labiala implantat.

2) Den virtuella tanduppsättningen visade en kraftig divergens av implantaten mot vestibulumområdet

3) Programvarufunktionen för Double Screw Metal innebär att ytterligare virtuella skruvgängor kan skapas inom bardesignen för att skruva fast superstrukturen på baren.

4) 3D-framställningen visar även skruvkanalens optimala position i den primära strukturen samt bästa tänkbara inpassning av skruvhuvudet i superstrukturen.

5, 6, 7) Exakt fräsning av de extra gängade skruvkanalerna i metallstrukturen utfördes med M2 Dual Wet Heavy Metal-maskinen under fräsningen av baren.

8, 9 10) Med Double Screw Metal-tekniken skruvas titanbaren på implantaten och den sekundära strukturen skruvas på baren för att undvika oestetiska buckala/labiala skruvöppningar och förbättra postoperativt underhåll och hygien.

Källa: Zirkonzahn