Artikeln är gjord i samarbete med en av Dental24s samarbetspartners.

Nya digitala trenden i dentalbranschen 2021

Journalsystem

Riksstämmans ämne i år är tillbaka till framtiden, där varje dag riktas mot ett specifikt ämne, bland annat e-hälsa och AI. Att riksstämman i år fokuserar på framtiden är extra speciellt för oss på Muntra. Redan nu kan vi dela med oss av en tanke som kan komma att bli en av de viktigaste inom de nästkommande åren: När skall din tandklinik ansluta till ”molnet” vad gäller journalsystem och bildhantering?

”Swedental är något jag alltid ser fram emot. Det är en chans för oss att träffa partners och kunder, gamla som nya och fortsätta lära känna tandläkarsverige, vilket är något som vi på Muntra brinner för! I år tycker jag att Riksstämman och Swedental skall bli extra roligt då det är tydligt att proppen verkligen har börjat gå ur för digitalisering. Vi ser att fler och fler vågar ta steget över till molnbaserat, då fördelarna börjar bli så pass stora med det.”- Niels Rask VD och medgrundare.

Faktum är att övergången till molnbaserat journalsystem har ökat med 72% bara under det
senaste halvåret. En ökning som vi anser är väldigt roligt och är en god indikator för vart tandvårdsbranschen är på väg.

Vid introduktion av nya innovationer på marknaden brukar de flesta följa en snarlik kurva. Där produkten till en början brukas av så kallade Innovatörer. Denna lilla skara är de första att ta till sig en ny innovation. Dessa personer eller organisationer är mer benägna att ta risker och är intresserade av utvecklingen. Nästa grupp att ta till sig en innovation är tidiga användare som är något större och är viktiga opinionsledare. Vidare kommer tidig majoritet som är oerhört viktigt för adoptionen av den nya innovationen. Den sena majoriteten adopterar ofta innovationen av antingen ekonomiska skäl eller så följer de marknaden och följer majoriteten. Sist kommer eftersläntrare.

Hur hänger det här ihop med molnbaserade journalsystem? När digitaliseringen tar ett kliv framåt inom en eller två sektorer, följer ofta fler med. Detta gäller allt från kultur, kompetens, synsätt, regelverk och så vidare. Utvecklingen går snabbt framåt och kan leda till stor skillnad mellan olika organisationer när någon inte har lika snabb förändringsförmåga. Idag står molnbaserade journalsystem för cirka 25% av marknaden och lokala journalsystem på server för resterande 75%. Bland de som gått över till molnbaserade journalsystem är flera kedjor. Den här typen av skifte sker exponentiellt och det är enkelt att hamna efter. Troligen är därför många andra på väg att följa efter.

Redan nu kan man börja ana vart marknaden är på väg och dra slutsatsen utifrån det faktum att användningen av molnbaserade journalsystem har ökat kraftigt det senaste halvåret: att molnbaserat journalsystem har börjat adopteras av den tidiga majoriteten.

Visst är det spännande? Ta chansen att lära dig mer om dagens molnbaserade journalsystem och bolla med oss om när du skall ansluta dig till molnet och hur vi kan hjälpa din klinik att ta klivet upp i molnet.

Varmt välkommen förbi Muntras monter på Swedental. Vi har monterplats A13:35 och ser mycket fram emot att träffas på mässan!

Källa: Muntra

Taggar
Journalsystem