Årets Sverkerpris till sex framstående tandtekniker

Pristagare

Sverkerpriset, en utmärkelse till Sverker Toreskogs minne, gick i år till sex tandtekniker. Priset delades ut i samband årets Odontologiska riksstämma.

Sverker Toreskog var välkänd för sitt intresse och stora kunnande kring estetisk tandvård i nära samarbete med sin tandtekniker. Nyfikenhet, experimentlusta och intresse för människor präglade hans gärning fram till hans bortgång 2013.

Årets Sverkerpristagare:
•    Carina Algotsson (Göteborg)
•    Per Ekblom (Stockholm)
•    Patrik Eriksson (Umeå)
•    Claes Myrin (Göteborg)
•    Przemek Seweryniak (Malmö)
•    Åsa Sjöholm (Stockholm)

Foto: Annette Birnbaum

Dental24 gratulerar alla pristagarna!

Przemek Seweryniak svarar här på några frågor kring vikten av gott samarbete mellan tandtekniker och tandläkare:

Vad tror du att det betyder att Sverkerpriset gick till sex tandtekniker 2016?

–    Det var egentligen ganska tydligt, det betyder att Sverker alltid satte teknikern i främsta rummet. Håller man som tandläkare på med estetisk tandvård då vet man hur viktigt samarbetet med en tandtekniker är.

Tandläkare Sverker Toreskog arbetade med avancerade tandtekniska lösningar tillsammans med sin tandtekniker. Kommer tandläkare och tandtekniker att jobba lika tajt i framtiden också tror du, eller kommer man skilja mer på enkla och avancerade jobb?

–    Det tror jag handlar om vilken relation man vill ha med sin tandtekniker eller sitt lab. Jag har i stort sett sedan jag startade mitt eget lab 1998 alltid haft tandläkare som arbetar på olika sätt. En del tandläkare skickar alla slags arbeten och står i daglig kontakt med labbet, ibland flera gånger om dagen. Andra tandläkare väljer att enbart skicka de avancerade jobben och med dem kanske jag bara pratar med ett par gånger per år.

– Självklart blir det så att de tandläkare man har daglig kontakt med och gör alla jobb till blir de som slutligen får de bättre jobben, inte för att man väljer att göra bättre eller sämre ifrån sig, utan för att man lär känna dem bättre. Man lär sig hur de tänker och vilken design de föredrar. Därför är jag säker på att ett tight samarbete kommer att vara ännu viktigare i framtiden. Patienterna blir ju mer och mer medvetna om vad som går att göra och vad som är bra och dåligt.

På Sverkerdagen i Göteborg på GTS den 10 februari 2017 kommer någon eller några av pristagarna att föreläsa. Mer information kommer.

/Dental24

Taggar
Pristagare