Årets viktigaste dag i Region Halland

Folktandvården

Nätverkande, inspiration och kunskapspåfyllnad – den 30 januari samlades alla 434 medarbetare från Folktandvården och Specialisttandvården i Region Halland för den årliga Tandvårdsdagen. − Det blir en oerhörd kraft när vi samlar alla våra medarbetare för att utbyta erfarenheter och kunskap, säger Per Engstrand, Tandvårdschef.

Tandvårdsdagen i Halland har pågått i olika former sedan 70-talet och målet med dagen är att inspirera medarbetarna och utveckla verksamheten genom kompetenspåfyllnad inom odontologiska, medicinska och sociala områden.

– Årets viktigaste dag, konstaterar Per Engstrand, Tandvårdschef Folktandvården Halland när han beskriver dagen. Det blir en oerhörd kraft när vi samlar alla våra medarbetare från norr till söder för att utbyta erfarenheter och kunskap. För det pågår mycket intressanta projekt och utvecklande insatser runt om i länet.

– Tandvårdsdagen är en viktig mötesplats, där vi kan dela med oss av aktuell forskning och knyta nya kontakter mellan Specialisttandvården och Folktandvården. Det ska vara lätt att mötas och därmed skapa en grund för framtida samarbeten, säger Peter Abrahamsson, käkkirurg och verksamhetschef för Specialisttandvården vid Hallands Sjukhus.

Föreläsningarna avlöste varandra – från ”blodtrycksscreening i tandvården”, ”tandlossning och kognitiv svikt”, ”försenad diagnos av retinerade hörntänder” till ”kejsarsnitt – har det något med munnen att göra?”. Dagen bjöd även på spännande insikter från externt inbjudna föreläsare.

Linda Hammarstrand, Director of Passion vid Clarion Hotels, liknade arbetslivet vid en stor stafett där varje medarbetare har huvudrollen för sin sträcka, och där medarbetarna bär verksamhetens framgång.

Digitaliseringen var ett återkommande tema och Michael Braian, tandläkare och tandtekniker vid Odontologiska fakulteten Malmö Universitet, pratade om digitaliseringens möjlighet att förbättra tandvård och tandteknik.

Per Naroskin, psykolog och författare, avslutade dagen med en föreläsning som varvade anekdoter med analyser, humor med allvar och teorier med känslor. Per menade att man ska ha riktigt roligt när man har roligt, men det ska kännas när det är på allvar.

 

Camilla Savblom Olausson, tandsköterska på Folktandvården Västra Vall i Varberg ser Tandvårdsdagen som ett bra tillfälle att fylla på med energi och inspiration.

– Jag är som person nyfiken och engagerad och får en kick av nöjda patienter, säger Camilla. I mitt jobb är bemötande otroligt viktigt så jag uppskattade verkligen föreläsningen med Linda Hammarstrand, den kommer jag bära med mig länge.

På plats under dagen fanns även en minimässa där upphandlade leverantörer presenterade sitt utbud av material, metoder och utrustning.

 

Källa: Folktandvården Region Halland