Att våga ta steget…Wagwan! A Child’s Smile, Jamaica

Omvärld

VOLOTÄRARBETE: Efter flera månader av förväntansfull väntan var det äntligen dags att börja resan mot Mandeville i Jamaica

 

Av Alma Ribic, Leg. Tandhygienist

Flygresan som inkluderade två mellanlandningar till Karibien gick bra. Efter ca 20 timmar i luften och på vägen var vi äntligen framme hos vårt värdpar Stewarts i Mandeville där vi skulle spendera de kommande 19 dagarna.

jamaica 22

När väl första arbetsdagen kom hade jag ingen aning om vad jag skulle förvänta mig eller hur det skulle gå till med att undersöka alla barnen. Våra arbetsplatser bestod av två skolor, en kyrka och ett så kallat Health Center.

Vid varje arbetsplats möttes vi av flera hundra barn som köade för att få in. Det var allt annat än lugnt när vi undersökte dessa barn. Alla var nyfikna på vad vi gjorde och det var väldigt högljutt, ”väntrummet” och ”undersökningssalen” bestod endast av en stor sal och ibland var det endast en griffeltavla/vägg som skiljde rummen åt. Man var tvungen att fokusera på sin patient och behandling och inte på allt som skedde runtomkring med skrikande barn, de andra behandlarnas patienter eller barnen som stirrade in.

Det var en enorm skillnad jämfört med hur tandvårdsprocessen ser ut i Sverige. Det var nästan som att klockan inte existerade i Jamaica, det fanns ingen tid att passa utan man fick undersöka barnen, ett i taget utan någon stress och det fanns ingen personlig integritet eller någon sekretess, men det funkade bra ändå.

En sak som jag särskilt minns var när jag precis hade undersökt en liten pojke och talat om goda vanor och dåliga vanor, däribland ”bagjuice” som en dålig vana. När pojken var klar och hade fått sin tandborste, tandkräm och utbildningsmaterial såg jag honom efter några minuter med en bagjuice i handen och där stod jag helt paff och tittade på pojken när han drack sin juice. Snacka om att det gick in i ena örat och ut i det andra.

Ord kan inte beskriva detta arbete. Man måste själv vara med för att förstå hur roligt och inspirerande det är. Det fanns många positiva upplevelser – alla barnen, Stewarts och deras goda mat samt den färska frukten, mina kära kollegor och alla andra samt utflykterna men framförallt hela landet Jamaica – och vissa lite mindre positiva där man fick se många rotrester och sönderkarierade bett.

 

jamaica1

 

Det bästa av allt med volontärarbete var alla de underbara och söta barnen som alltid var glada och lyckliga, mina underbara kollegor som jag fick uppleva detta med, som jag fick dela många goda skrattstunder och skapa oförglömliga minnen med. Detta har gett mig ett nytt perspektiv på livet men även på tandvården och jag har växt både i min yrkesprofession men även personligt.

Jag är väldigt tacksam och glad att jag fick denna möjlighet att hjälpa till och göra en insats. Detta är bara en början och jag kommer definitivt att återvända till Jamaica där jag vågade ta mitt första steg.

Tack för möjligheten A Child’s Smile, ”Land we love, Jamaica”!

 

 

Mera om A Child’s Smile
A Child´s Smile är en ideell förening med säte i Stockholm vars ändamål är att samla in pengar för att kunna bedriva verksamhet som syftar till att göra tandvård samt andra hälsorelaterade tjänster tillgängligt för barn som lever i utsatta områden. I dagsläget arbetar organisationen i två städer på Jamaica: Kingston och Mandeville.

 

Stöd A Child´s Smile genom medlemskap, donationer, volontärarbete, eller bidrag! 

www.achildssmile.com

 

 

 

Taggar
Omvärld