BCG-dagen – en tradition som blivit en institution

UTBILDNING

För 10:e året arrangerade Brånemark Center Göteborg sin populära utbildningsdag den 3 februari 2017. På temat Implantat i praktiken presenterades vetenskaplig och klinisk uppföljning samt spännande material för både kirurgi och protetik, bl a ett keramiskt implantat.

– Det är deltagarna som har stimulerat oss att fortsätta år efter år. Nu har vi hållit på i 10 år. Jag tror att nyckeln till att vi fått så god respons är att vi tillsammans med externa föreläsare kunnat förmedla handfast klinisk erfarenhet parat med vetenskaplig uppföljning. Dessutom har vi under alla år fått stöd av sponsorer som Dentsply Sirona, Nobel Biocare, SML Dentallaboratorium och Straumann som varit på plats och visat upp det senaste från sina företag, berättar Mats Wikström, klinikchef Brånemark Center Göteborg.

Mats Wikström, chef BCG, Stefan Renvert, Professor oral hälsovetenskap Högskolan Kristianstad, Ingemar Galéus, SML Dentallaboratorium

Mats Wikström, klinikchef, och hans team på BCG har genom åren lyckats intressera ett hundratal deltagare för denna utbildningsdag som oftast kretsat kring implantatrelaterade ämnen. Deltagarna kommer både från privata kliniker och Folktandvården i Västsverige. En del är remittenter till BCG medan andra arbetar med egna specialister men kommer hit för att ta del av det senaste på området.

Tandläkarna Aseel Bahr och Hiba Alhadeethi från Folktandvården Sylte i Trollhättan hade kommit för andra året i rad. De tycker att BCG-dagen är givande eftersom de får praktiska tips och en chans att ta del av nyheter från de olika leverantörerna.

Rekordhållare är tandläkare Göran Andersson från Svenljunga som deltagit i samtliga BCG-dagar genom åren. Tandläkare från Dals Långed, Strömstad och Halden tillhörde de som hade rest längst.

 

Nya specialister och kvällsseminarier

Årets utbildningsdag, som hölls på Göteborgs Tandläkarsällskap, inleddes med en presentation av teamet på BCG med bl a tre nya specialister som knutits till kliniken:

Felicia Suska, Odont dr käkkirug & läkare

Lena Vannås-Löfqvist, Spec. odont radiologi

Fredrik Widar, Odont dr käkkirurg, rotspetskirurgi

BCG avslöjade också att de planerar endagsutbildningar/kvällskurser med externa föreläsare under våren och hösten 2017, bl a träningskurser i CBCT tillsammans med Dentalmind och en seminarieserie på kvällar i höst. Alla remittenter inbjöds också att auskultera på BCG med sina egna patienter.

 

Dagens program: Peri-implantit, keramiska implantat och keramiska material

Forskaren och klinikern Stefan Renvert är professor i oral hälsovetenskap vid Högskolan Kristianstad. Han inledde dagen med att ur sin digra kunskapsbank visa var forskningen står angående peri-implantit.

Stefan Renvert stack hål på en rad myter kring fenomenet peri-implantit och presenterade med hjälp av egen kliniska erfarenhet och forskning tillsammans med kollegor runt om i världen bl.a. följande rön:

  • Det finns stora likheter mellan tänder och implantat.
  • 20% av patienterna har peri-implantit efter 10 år.
  • Den som haft svår parodontit har sämre prognos för implantat.
  • Om en patient har peri-implantit på ett implantat händer det ofta att patienten också har det på flera implantat.
  • Rökning är en riskfaktor för peri-implantit liksom diabetes och kardiovaskulära sjukdomar.
  • Konstruktioner som inte går rimligt lätt att rengöra har högre risk för peri-implantit.
  • Det finns ingen skillnad mellan råa och blanka (machined) ytor. Ytans egenskaper bidrar således inte till ökad peri-implantit.
  • Överskott av cement är negativt och kan leda till att peri-implantit utvecklas.
  • Försiktig årlig sondering runt implantaten med en flexibel plastsond rekommenderas.

Auditoriet reagerade förstås på Renverts rekommendation om sondering, eftersom det länge varit en närmast ”helig” sanning att inte sondera vid implantat.

Renvert rekommenderade de närvarande klinikerna att börja öva sig i sonderingsteknik och endast använda halva trycket, d v s 25 g, vid implantat. ”Träna med brevvåg så får du in känslan i handen”, föreslog Renvert.

 

Keramiska implantat

Martin Beiring är privattandläkare och arbetar med kirurgi på sin klinik i Göteborg. Han har tidigare också arbetat som tandläkare i Schweiz.

Beiring visade egna intressanta fall med keramiska implantat som är något alldeles nytt på den svenska marknaden. De behandlade patienterna var sådana som efterfrågat metallfria alternativ.

I Schweiz har man lång erfarenhet av keramiska implantat. Beiring kan betraktas som en svensk pionjär.

 

Keramiska material i implantatprotetiken

Den tredje talaren var Nils Löfgren, Övertandläkare och Specialist i oral protetik på Folktandvården Västra Götaland.

Lövgren visade snygga bilder på olika keramiska protetiklösningar samt uppföljning av dessa och gick igenom de fördelar och risker som finns med olika keramiska material.

I kursutvärderingen visade det sig att deltagarna verkligen uppskattade alla de kliniknära tips och exempel som Lövgren förmedlade.

 

Må bättre och lev 10 år längre

Den avslutande föreläsningen hölls av Bertil Marklund, professor, läkare och författare.

Marklund radade upp en mängd tips om hur man med små medel kan stärka hälsan istället för att fokusera på sjukdom och död. I sin forskning har han hittat en rad friskfaktorer genom att studera varför vissa personer är så friska och lever så länge.

Att använda tandtråd för att undvika inflammationer i munnen är ett av Marklunds viktiga tips för ett friskt liv. Enligt Marklund förlänger man livet med 6 år genom att vara fri från tandköttssjukdom. Munnens hälsa är kroppens hälsa!

Troligen boostade Marklund också apotekens försäljning med sitt tips till auditoriet att inta D-vitamintillskott mellan höst- och vårdagjämning, d v s den period när solen inte är tillräckligt stark för att fylla den livsviktiga uppgiften.

 

Nästa BCG-dag hålls som vanligt den första fredagen i vecka 5, vilket blir den 2 februari 2018!

 

/Gunilla Ekholtz
Skribent Dental24

Taggar
UTBILDNING