Bra cirkulation – viktigare än man kan tro

ERGONOMI

Blodcirkulationen är viktig, det vet de flesta. Men hur viktigt det faktiskt är med en bra cirkulationen av vätska, dvs blod och lymfa, är det kanske inte många som känner till.

Blodet transporterar ut syre och näring till kroppens alla organ och får celler, muskler och kroppens inre organ att arbeta och fungera optimalt. Blodet transporterar bort mjölksyra och slaggprodukter så att musklerna kan återhämta sig under och efter arbete.

 

Blodcirkulationen har en stor roll både fysiskt och psykiskt

  • Avgörande för att inflammationer ska kunna läka ut och för att ge rörlighet i muskler och leder.
  • Kroppen tar lättare hand om förhöjda blodfetter och stresshormoner, som adrenalin och kortisol. Med färre stresshormoner avlastas hjärtat och både humör och sömn förbättras.
  • Dopamin, serotonin och endorfiner frigörs och motverkar depression och smärta och gör att du lättare känner dig nöjd och belåten
  • Syrehalten i blodet ökar och ger bättre immunförsvar, högre produktivitet och en allmänt bättre hälsa. Du känner dig piggare och starkare.

Dålig blodcirkulation kan leda till allvarliga hälsotillstånd såsom hjärtsjukdomar, ökning av kolesterolnivån, högt blodtryck och stroke. Även fertiliteten påverkas som framgår av bifogad studie.

Lymfsystemets cirkulation

I lymfkörtlarna bildas vita blodkroppar och antikroppar som försvar mot bakterier, virus och mikroorganismer av olika slag, lymfsystemet bekämpar alltså infektioner och är viktigt för kroppens immunförsvar. Lymfsystemet transporterar bland annat bort överskott av vatten från vävnadsvätskan och avlägsnar gamla celler. Lymfsystemet ligger ytligt, precis under huden, och störs lätt av tryck.

 

Rör på kroppen och undvik tryck!

Blodet får hjälp av hjärtat som pump att cirkulera. Lymfsystemet däremot saknar en naturlig pump och behöver därför fysisk aktivitet och kroppsrörelser för att hålla igång cirkulationen. Vi behöver alltså röra kroppen på alla sätt och vis och undvika tryck mot känsliga organ, kärl och nerver för att störa detta system så lite som möjligt.

 

Salli gör stolar som gynnar cirkulationen i hela kroppen

På Sallis sadelstolar med två-delad sits

  • sitter du rörligt och aktivt med fötterna under dig
  • har man öppna vinklar i höfter och knän,
  • har du tryck enbart på sittbenen, ej på muskler, kärl och nerver
  • har du bäckenet i rätt, neutral position och får naturligt en bra hållning utan spända muskler
  • aktiveras och stärks bål- och ryggmuskler av rörelsen som uppstår på stol med gunga.

Mer information om Sallis produkter finner du på www.salli.com

 

Källa: Denna artikel är gjord i samarbete med Salli

Taggar
ERGONOMI