DDG Sweden AB – tandläkare och tandtekniker i lönsamt samarbete

Företagsnytt

I samverkansbolaget DDG Sweden AB behåller tandläkarna och tandteknikerna kontrollen över sina egna bolag samtidigt som de får hjälp med allt ifrån daglig bokföring, redovisning, fakturor och löner till fördelaktiga upphandlingsavtal och ekonomisk rådgivning.

En av grundarna till DDG är tandläkare Hans Åhlund, som också är VD i företaget.

Vad fick dig att starta DDG?

– Efter 25 år som privattandläkare med eget aktiebolag under alla år, saknade jag ett alternativ till Praktikertjänst. Jag ville få hjälp med den dagliga bokföringen, fakturor, löner och fördelaktiga upphandlingsavtal men för mig var det inget alternativ att vara styrd av en stor organisation. Jag ville fortfarande äga och ha kontrollen över mitt eget företag och min egen klinik, berättar Hans Åhlund.

– Det har funnits och finns andra alternativ men dessa innebär oftast att man är tvungen att sälja sitt livsverk och därefter bli anställd inom den nya organisationen med allt vad detta innebär.

– Efter några års funderande var vi några som gick samman och startade DDG Dental Group 2011 med hjälp av en extern aktieägare. Under fyra år hjälpte vi de ingående tandläkarnas och tandteknikernas företag med allt bokföringsarbete och lyckades också göra fördelaktiga upphandlingar som kom alla medlemmar till gagn.

– När det blev dags att utveckla gruppen till en ny nivå bildads DDG Sweden AB 2015. DDG Sweden AB är moderföretaget som endast har en mindre ägarandel i verksamhetsbolagen.

Vilka tjänster erbjuder ni de ingående tandläkar- och tandteknikerföretagen?

– Förutom hjälp med bl a bokföring och redovisning till självkostnadspris har DDG Sweden gjort fördelaktiga upphandlingar för medlemmarna med finansieringshjälp för klinikens patienter, inkassohjälp, inköpsavtal till kraftigt rabatterade priser, avtal för validering och service till kraftigt rabatterade priser, premiumrabatt på redan mycket låga tandtekniska lab-arbeten, rabattavtal med pensions/försäkringsmäklare och kapitalförvaltare, rabattavtal med affärsjurister mm. DDG Sweden erbjuder även ekonomisk och juridisk hjälp för att maximera den privata inkomsten för medlemmarna, berättar Hans Åhlund.

Vad står DDG för? Har ni planer på att expandera verksamheten? 

– DDG är en förkortning av Digital Dental Group. Ja, vi är inne i en expanderande fas med ett flertal nya intresserade kliniker som vill få hjälp med allt externarbete och samtidigt fortsätta att driva sina egna bolag.

Vilka är de främsta fördelarna med DDG?

– Det bästa av allt är att medlemmarna genom sitt ägande har fullständig kontroll och själva kan styra över sin verksamhet samtidigt som de får hjälp med att utveckla och förbättra företagets och den egna ekonomin, avslutar Hans Åhlund.

 

Enligt en artikel i Tandläkartidningen nr 1, 2014 har DDG utvecklats till den mest lönsamma tandvårdsgruppen i Sverige räknat på vinst per anställd.

 

Mer information: www.ddgsweden.com

 

Uppdaterad 2016-10-17

Taggar
Företagsnytt