Dentsply Sirona köper Clear Aligners för 1 miljard dollar

Förvärv

Den 4 januari släppte Dentsply Sirona nyheten att man köper marknadsandelar på den stekheta Clear Aligner-marknaden via ett köp av företaget Byte. Byte är liksom konkurrenten SmileDirectClub ett så kallat Direct-to Consumer företag. Behandlingen bygger på att konsumenten (patienten) inte gör några fysiska besök hos tandläkaren.

Nu förverkligar Dentsply Sirona  sina planer på att bli nummer 2 på marknaden efter nuvarande marknadsledanden Invisalign. Företaget har redan det klinikbaserade konceptet SureSmiles i portföljen. Under 2020 avvecklade man helt och hållet sitt traditionella ortodontisortiment med brackets och bågar, och kommunicerade klart att man nu måste ”rampa upp” Clear Aligners. Samma tillvägagångssätt har Straumann som redan tidigare köpt Clear Correct och stora andelar i det tyska DrSmile.

Dental 24 har under hösten publicerat ett fylligt reportage om Clear Aligners signerat Björn Adielsson. Samma ämne avhandlas i ett avsnitt av Tandpodden i vilket tandläkaren Anders Rohlin betonar att företeelsen Clear Aligners bara kommer att fortsätta att växa.

Här kan du lyssna på Tandpodden med bland annat tandläkaren Anders Rohlin

Det som kan komma att upplevas som kontroversiellt hos Dentsply Sironas kunder är det faktum att Byte är ett så kallat Teledentistry koncept, helt utan besök på kliniken. ”Billigare och snabbare” än traditionell ortodonti.  Så här går det till:

1. Beställ skedar, avtrycksmaterial och retraktor på nätet. Ta 4 avtryck, 2 uppe, 2 nere, ta ”intraorala” bilder med din smartphone. Skicka in till företaget.

2. Ditt case planeras av en ortodontist eller allmänpraktiker som är anslutna till Bytes nätverk. Skenor och behandlingsplan produceras och skickas hem till dig

3. Du använder och byter skenor enligt plan. Din teledentistry-tandläkare understödjer via nätet.

Kommer det här till Sverige?

Dentsply Sirona har som sagt betalt 1 miljard dollar och vill såklart ha avkastning på sin investering så…

Här kan du se hur man gör med Byte:

 

Relaterat

Dental24: Varför vill min tonåring plötsligt ha tandställning? >>

Press Release Dentsply Sirona Acquires Byte >>

Hemsida Byte >>

 

Taggar
Förvärv