Doxa får pris för revolutionerande produkt

Företagsnytt

Det internationella konsultbolaget Frost & Sullivan har beslutat tilldela Uppsalabaserade dentalbolaget Doxa sitt årliga pris för en bra produkt. Priset delas ut i London 18 maj.

Det är Doxas produkt Ceramir Crown & Bridge som premieras. Det är ett dentalcement som lanserades så sent som i november 2009.

– Det känns fantastiskt att så snart uppmärksammas för den här produkten som vi hoppas ska förändra tandvården, säger Fredrik Alpsten, vd för Doxa.

Doxas forskare har tagit fram ett biomaterial som trivs tillsammans med saliv och värme och bygger på nanostrukturellt integrerade biokeramer (NIB). Dentalcementet liknar tandens egen vävnad och är det första som vid härdning i kroppstemperatur bildar nanokristaller. Det ger en helt tät förslutning mellan tand och material, vilket förhindrar läckage av bakterier. En oberoende amerikansk expertrapport har dessutom visat att teknologi och produkt har en oöverträffad biokompatibilitet.

– I en behandlad tand bildas ofta en spalt mellan material och tandvävnad där näringsämnen och kariesbakterier kan läcka in. Det kan bero på att dentalcementet inte är tillräckligt tätt eller har svårt att stå emot värme eller andra faktorer, säger Sowmya Rajagopalan, senior research analyst vid Frost & Sullivan.

Hon påpekar att behovet av ett biologiskt keramiskt dentalmaterial som fungerar i samklang med människokroppen är stort.

– Det leder till optimal vård för patienterna samtidigt som kostnaderna hålls nere eftersom metoden är beständig och inte måste göras om gång på gång, säger Sowmya Rajagopalan.

Frost & Sullivan uppmärksammar lokala och globala produkter/företag som uppnått viktiga resultat inom områden som strategisk produktutveckling, teknisk utveckling, ledarskap och service. Priset delas ut vid en ceremoni den 18 maj på Emirates Stadium i London.

Taggar
Företagsnytt