Dr Ian Buckle, Dawson Academy/BD Seminars på besök i Göteborg

Aktuellt

AKTUELLT: Dental24 fick en pratstund med Dr Ian Buckle i samband med hans medverkan på årsmötet för de svenska Dawson Study Clubs. Vi talade om nyttan med vidareutbildning, kunskapsdelning och Dawson-konceptet.

Hur göra saker bättre?

För Ian började det hela när han hade praktiserat som tandläkare i några år. Han ville ta reda på mer om de bakomliggande orsakerna till de problem som hans patienter hade med sina tänder. Hur kunde han förbättra deras prognos och fanns något sätt att erbjuda tandvård som gjorde att patienterna kunde behålla sina tänder resten av livet – inte bara i 10 år?

 

Ians önskan om att lyfta den terapi han erbjöd till en ny nivå ledde honom till Peter Dawson, som hade utvecklat idéer om det han kallade ”komplett tandvård”. Dessa tankar hade Dawson presenterat i boken ”Functional occlusion: From Temperomandibular Joint to Smile Design”, en bok som har kommit att bli referenslitteratur på området.

Ian_Buckle

Dawson Europa

Ian deltog i seminarier och hands-on kurser vid Dawson Academy i Florida, USA, och blev inspirerad att utveckla sina färdigheter enligt Dawsons principer. Senare blev han också en auktoriserad utbildare och föreläsare för Dawson Academy och håller sedan många år Dawson-kurser på sitt center BD Seminars i Wirral, Storbritannien.

Förutom i Storbritannien, är Ian och hans medarbetare mentorer för Study Clubs i Skandinavien, Polen, Spanien och även Japan.

 

Livslångt lärande

”Lärande är ett livslångt åtagande och det bästa sättet att lära sig är hands-on med en mentor som du kan diskutera med”, påpekar Ian Buckle. ”Enbart föreläsningar kan aldrig ta dig lika långt.”

Under årens lopp har flera hundra tandläkare och tandtekniker genomgått Dawson Academy kurser i Wirral. Här finns ett kurscenter i direkt anslutning till Ians egen praktik. Detta ger deltagarna chansen att inte bara lära sig av kurserna utan också se hur man kan integrera kunskapen i praktik. Många av deltagarna har sedan valt att bli medlemmar i regionala Study Clubs.

”Vårt mål är att ge fortsatt stöd till alla våra deltagare”, säger Ian Buckle.

 

Funktion – Estetik– Hållbarhet

”Dawson-konceptet handlar om att erbjuda hållbar tandvård. För att åstadkomma hållbara, komfortabla tänder för dina patienter måste du utveckla dina färdigheter och överväga allt från funktion till kosmetik, ocklusion och biologi. Och i slutändan – fråga alltid dig själv: Skulle jag göra den här behandlingen på mig själv?”, avslutar Ian Buckle.

 

Berättat för
Gunilla Ekholtz
Skribent Dental24

Taggar
Aktuellt