Du ser väl inte mellan fingrarna?

Munhygien

Rengöring av tändernas approximala ytor är oerhört viktigt för en god munhälsa. Det är en förebyggande åtgärd mot parodontal sjukdom och dess direkta koppling till andra systemiska åkommor. Att motivera patienterna till att rengöra tändernas mellanrum upplevs fortfarande som en ganska stor utmaning. Därför är det viktigt att rekommendera effektiva hjälpmedel som förbättrar patienternas följsamhet.

Som pionjären inom detta område, lanserade Curaprox redan år 1972 sina första mellanrumsborstar. I dag har företaget ett komplett produktsortiment för interdental rengöring, med mellanrumsborstar som står för kvalitet, skonsamhet och resultat.

Först med det senaste

Att rengöra mellan tänderna var långt in på 60 talet ännu inget etablerat koncept. Pionjärerna på Curaprox insåg att det krävdes specialutformade borstar för att kunna rengöra även de svåråtkomliga ytorna mellan tänderna. I samarbete med professionella inom förebyggande tandvård, utvecklade Curaprox sina första mellanrumsborstar LS 632 som lanserades redan år 1972.

Produktutvecklingen fortsätter genom åren med nya produkter. Ett stort genombrott sker 1996 med lanseringen av de unika CPS Prime – mellanrumsborstarna som tillverkas med den kirurgiska tråden CURAL®– en rostfri och nickelfri metalltråd som tål att böjas utan att den går av.

Niklas Ström, Global Produktchef för Curaprox mellanrumstandborstar

Mellanrumsrengöring borde vara en självklar, daglig förebyggande åtgärd

– Det är vad vi jobbar hårt för på Curaprox säger Niklas Ström, global produktchef för Curaprox mellanrumsborstar på huvudkontoret i Schweiz.

– Vi märker att även om användning av mellanrumsborstar ökar, speciellt i USA och utvecklade länder inom Europa, så är det fortfarande endast 2 % av världens befolkning som använder mellanrumsborstar.

Niklas Ström, Global Produktchef för Curaprox mellanrumstandborstar

Vi har inte så omfattande statistik, men från en marknadsundersökning i England framgick det att 65 % rengör mellan tänderna: 31 % använder tandtråd och 34 % mellanrumsborstar. I Sverige ser vi liknande siffror men det är fortfarande bara 25 % som använder mellanrumsborstar. Så det finns mycket utrymme för missionerande, fortsätter Niklas.

Varför ska man använda mellanrumsborstar?

– Jo… jag vill inte låta som en typisk produktchef som vill ”rabbla” alla fördelar med sin produkt…. Men det är viktigt att ta upp några punkter. Under lång tid tänkte man inte ens på att rengöra mellan tänderna eftersom det inte fanns så mycket kunskap om det. Egentligen inga större ”behov” heller; att förlora några och även alla tänder var en del av att bli gammal. Detta har vi, som tur är, lämnat bakom oss för närmare 50 år sedan. Utifrån ett globalt perspektiv, anses mellanrumsrengöring fortfarande inte lika viktigt som att borsta tänderna (de synliga ytorna), detta trots att så lång tid har gått, konstaterar Niklas Ström.

Sedan kommer antingen/eller-problematiken fortsätter han. På grund av att de allra första mellanrumsborstarna var ”tjockare”, det vill säga hade någorlunda stor diameter, så har många inom tandvårdspersonalen kristalliserat en ”tro” om att friska patienter ska använda tandtråd och att det enbart är patienter som redan har/har haft parodontal sjukdom som kan dra nytta av mellanrumsborstar. Självklart är denna tro mer eller mindre utbredd, beroende på var i världen man har fått förmånen att födas, utbildas och verka i. Men denna tro finns även i utvecklade länder; inte minst i Europa och, tro mig eller ej, även i ett land som har varit och fortfarande är den förebyggande tandvårdens förebild – Sverige.

– Vår uppfattning på Curaprox är att det inte finns en absolut sanning om vad som är bäst för att rengöra mellan tänderna. Det viktigaste är att utgå från individuella förutsättningar – ålder, medvetenhet, motorik, motivation och så vidare – och att tillsammans med patienterna identifiera vilket hjälpmedel som bäst uppfyller behovet. Curaprox har också tandtråd i sitt sortiment…. Så det är verkligen inte en ”kommersiell fråga” så att säga. Däremot (och nu kliver jag säkert in i produktchefens roll) har Curaprox helt unika, effektiva och skonsamma mellanrumsborstar, i många olika storlekar och utformningar, som bemöter i princip de flesta patientbehoven, inte minst de helt friska.

CPS Prime, som är våra minsta mellanrumsborste, kommer i 5 storlekar och lämpar sig förträffligt till förebyggande approximalvård. Marknadens allra minsta mellanrumsborstar är Curaprox CPS Prime 0,36mm och den har även börjat kallas för ”tandtråden”, avrundar den stolta produktchefen.

Curaprox CPS Prime

Att använda tandtråd är ingen lätt uppgift

I tandhygienisten Carin Wilhelmssons 36 åriga erfarenhet inom förebyggande tandvård, är patienternas motivation till att rengöra mellan tänderna en av hennes största utmaningar i arbetet.

– Det finns ett antal bakomliggande orsaker till det – såsom brist på medvetenhet och att ”det tar ännu mer tid för att bli klar på kvällen”. Vi måste dock ta hänsyn till att de flesta blir rekommenderade att använda tandtråd. Vilket egentligen inte är så lätt. Patienterna måste lära sig den rätta tekniken och även om man kan lära sig att göra rätt, så händer det att de ”slarvar” med tekniken och skadar tandköttet. Det kan göra ont, börja blöda och så slutar man med att använda den, förklarar Carin.

– I mitt motivationsarbete använder jag olika hjälpmedel. Plackinfärgning är fortfarande mycket viktigt då det blir tydligt för patienterna var de måste rengöra bättre. Det upplevda resultatet är utan tvekan den största motivationsfaktorn. Det gör att patienterna fortsätter att göra ett bra jobb hemma, fortsätter hon.

Rekommenderar det hon vet är bra och ger resultat

För dryga 4 år sedan kom Carin Wilhelmsson i kontakt med Curaprox produkter genom en iTOP*- utbildning. Förutom den uppskattade nykunskapen fick man med sig informationsmaterial och produkter. Carin, som gärna provar nya produkter, föll ganska direkt för Curaprox mellanrumsborstar.

– Förutom att de var fina och fräscha så tyckte jag att de var väldigt bra, säger Carin och fortsätter:

För mig är Curaprox mellanrumsborstar överlägsna alla andra och därför rekommenderar jag dem. Det blir en stor skillnad i rengöring och de har en så bra hållbarhet! De håller verkligen formen och man behöver inte byta dem förrän efter 14 dagar! Mina patienter blir förvånade när jag förklarar det, då många är vana med att behöva börja använda en ny mellanrumsborste redan efter 2 till 3 dagar.

Carin Wilhelmsson, tandhygienist i Stockholm. Tog examen 1983 vid Umeå Universitet. Carin har hjälpt Curaprox med monterarbete på 1 Swedental i Stockholm och 1 Swedental i Göteborg

På Smile Tandvård SDIC i Stockholm träffar Carin många olika patienter – huvudsaklig vuxna eller unga vuxna med olika behov: allt ifrån profylax-patienter, revisions-patienter, parod-patienter och orto-patienter, till implantat-och protetik-patienter. Hon känner sig nöjd över Curaprox mellanrumsborstars sortiment, då hon kan rekommendera en mellanrumsborste som är anpassad till sina patienters specifika situation.

  • CPS Prime

  • CPS Perio

  • CPS Soft implant

Dessutom tycker Carin att det är bra med Curaprox klick-system som möjliggör att patienterna kan ha ett enda skaft som passar in i varje mellanrumborste; det är bra för miljön tycker hon.

IAP Sonden och IAC schema – för korrekt mätning och val av storlek

Att mäta tändernas mellanrums storlek lägger grunden till framgången i valet av mellanrumsborstar. I rätt storlek fyller de ut approximalrummet och kommer att, ordentligt och effektivt, rengöra de konkava ytorna, sulcus och problemområden under kontaktpunkterna.

– Med Curaprox IAP sonden (Interdental Access Probe) kan man bestämma mellanrumsborstarnas exakta storlek utan att behöva testa med alla borststorlekarna. Dessutom kan vi förse varje patient med sitt eget schema där vi markerar vilken mellanrumsborste de ska använda för olika tänder. Detta underlättar för patienterna så klart.

Kombinationen av alla dessa egenskaper ger ett synligt resultat tycker Carin.

– Mina patienter blir friskare och det fungerar som en ytterligare motivationsfaktor – inte bara vid etableringen av de goda munhygienvanorna men även för att behålla dem.

Curaprox för mig är kvalitet!

Produktportfölj

Curaprox har ett brett sortiment av mellanrumsborstar, med långa och korta skaft. Tre huvudgrupper:

CPS Prime – De fem minsta mellanrumsborstarna med fokus på förebyggande approximalvård. Mycket slitstarka och håller därför längre. Tillverkade med Cural® – en rost- och nickelfri metalltråd (kirurgisk tråd) som tål att böjas utan att den går av. Borststråna är gjorda av täta nylonfilament. Rengör djupt i tandköttsfickor och längre upp mot kritiska områden.

CPS Perio – Speciellt utformade för att optimera mellanrumsrengöring hos parodpatienter. De är mycket mjuka med täta borst för maximal rengöring under kort tid med minsta möjliga smärtupplevelse. Finns i fyra storlekar.

CPS Soft Implant – Fem specialframtagna borstar för implantatpatienter. Metalltråden är plastbelagd och filamenten är mjuka och yviga.

Curaprox mellanrumsborstar tillverkas i Schweiz och Tyskland.

Kort om Curaprox

Curaprox är ett varumärke för munvårdsprodukter från Curaden AG med säte i Kriens, Schweiz.

Curaprox sortiment består bland annat av tandkrämer, tandborstar, mellanrumsborstar och el-tandborstar.

Produkterna finns i över 70 länder på alla 5 kontinenter.

Konsumentdistribution i Sverige sker idag genom 4 olika apotekskedjor: apohem.se, apotea.se, Apoteket AB och Apoteket Hjärtat samt skönhetsproduktskedjan LYKO och Curaprox webbshop.

* iTOP – Curaprox individuellt tränad oral profylax – seminarier.

 

Källa: www.curaprox.se

 

 

Taggar
Munhygien