Dubbla ackrediteringar för tandläkare Cecilia Ömo

Ackreditering

Tandläkare Cecilia Ömo, Stockholm har erhållit SACD-ackreditering. Hon mottog formellt beviset på SACD:s årsmöte i Malmö nu i oktober.

Tidigare under 2017 erhöll Ömo ackreditering hos AACD i USA. AACD är världens största organisation för vidareutbildning inom kosmetisk tandvård.

De två ackrediteringarna var kulmen på flera år av systematisk vidareutbildning. Hon gick på alla kurser hon hittade, särskilt Hands-On kurser. Drivkraften var utmaningen att bli en bättre tandläkare, säger Cecilia Ömo:

– Jag rekommenderar alla att göra den här resan. För det är en kunskapsresa framför allt. Största belöningen är inte alls medaljen, utan det är kunskapen man förvärvar på vägen. Självförtroendet växer under resan. Du blir mycket, mycket tryggare och säkrare i din roll som tandläkare.

Cecilia Ömos skriftliga AACD-tentamen blev godkänd i april 2014. Det första fallet skickades in i november 2014 och det blev godkänt. Av resterande fyra fall blev tre godkända. Det sista fallet godkändes 2016. Till slut återstod enbart det slutgiltiga muntliga förhöret. Det säkerställer att det verkligen är kandidaten som utfört arbetet.

– Det tar ett litet tag innan man får gå på muntligt förhör i USA. Det gör man i Wisconsin i USA. Och jag fick min medalj i april 2017 i Las Vegas. När jag började bli färdig i USA tänkte jag: Nu gör jag samma sak i Sverige. Och då gjorde jag det.

Ett problem i processen var att hitta lämpliga fall. I Sverige är utbudet av fall mindre än i USA. I Stockholm är det lite lättare. Det svåraste fallet är ersättningsfallet: Att ersätta en framtand.

– När man väl hittat fallet, kan man ju inte veta att det blir perfekt. Fallet skall visa att du kan dirigera den röda estetiken. Du skall få tanden att se ut som om den springer ur tandköttet. Också måste det vara rätt proportioner. Många av mina fall har jag tandreglerat innan jag både gjort komposit och porslin.

 

SACDSwedish Academy of Cosmetic Dentistry är en organisation för vidareutbildning inom kosmetisk och estetisk tandvård. SACD erbjuder sina medlemmar ackreditering som ett kunskapsbevis, och som motsvarighet till de akademiska titlar som inte erbjuds kosmetiskt inriktade tandläkare. Cecilia Ömo är fullvärdig medlem i SACD. Hon driver mottagningen Birka Tandhälsa i centrala Stockholm.

 

Källa: SACD

Taggar
Ackreditering