Se och upplev din fullständiga Facebook-historik

SOCIAL MEDIA

Facebook är i hetluften igen. Företaget försvarar sig med näbbar och klor mot anklagelser om att ha ha sålt information om sina användare. Men vad vet Facebook egentligen om oss? Såhär får du koll!

Sedan en tid är det möjligt att ladda ned sin fullständiga Facebook-historik. Många säger sig vara chockade över mängden personlig data som företaget lagrat. Men jag tror de flesta upptäcker en annan sak. Materialet är en chans att gå tillbaka i tiden i en digital dagbok.

En underättelsefil över ditt liv eller…

Ditt material laddas ned och blir till en prydlig minihemsida. Det du gjort finns uppdelat i Kontaktuppgifter, Tidslinje, Foton, Videoklipp och så vidare. Så gott som all din interaktion finns där, svart på vitt. Jag läser konversationer jag hade med människor 2009 och ser bilder jag trodde var borta för alltid. Otäckt? Många tycks tycka det. Själv tycker jag att det var mest trevligt.

..ett romantiskt arkiv över en förgången tid?

12 år av facebookande sätter sina spår. När jag gick med var inte min son född. Faktum är jag inte ens träffat hans mor. Vi träffades inte på Facebook, men jag har fått,  eller återfått, flera andra vänner där genom åren.  Under den första euforiska tiden fann man gamla vänner i Sverige och över hela världen. Eftersom det blev en och annan selfie, fick jag en fotoalbum över mig själv och mina vänner.

Praktisk betydelse

Om man läser mitt arkiv, skall man alltså kunna lista ut om jag är mottaglig för politisk propaganda? Tja, kanske. Man kan ju se att jag gillar musik av Echo and the Bunnymen, Ramones, Leonard Cohen och Neil Young. Men jag betvivlar det. Den enda rent praktiska tillämpning jag kunde finna var den prydliga förteckningen av mina vänners e-post och telefonnummer.

Ladda ned en kopia av din Facebook-information under "Allmänna kontoinställningar"

LADDA NED DIN FULLSTÄNDIGA FACEBOOK-HISTORIK

  1. Gå in på ditt Facebook-konto.
  2. Klicka på ”Inställningar”.
  3. Klicka på Hantera Konto.
  4. Klicka på ”Ladda ned en kopia av din Facebook-information”
  5. Klicka på ”Starta mitt arkiv”. Fyll i ditt lösenord. Var beredd på att vänta några minuter.
  6. Packa upp zip-filen.
  7. Leta upp filen index.html. och klicka på den. Materialet organiseras som en minihemsida på din dator.

Tidigare artiklar i denna serie:

Taggar
SOCIAL MEDIA