Försäkringskassan polisanmäler fusk med tandvårdsstöd

Aktuellt

Tandläkare kommer att specialgranskas av Försäkringskassan för att komma åt fusk med tandvårdsstödet och felaktigheter kommer i större utsträckning att leda till polisanmälningar. Det uppger Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson som anser att alltför få polisanmälningar hittills lett till åtal, och att kassan nu vill ha hårdare tag.

Försäkringskassan fokuserar på småfifflare

Försäkringskassan inleder en utökad granskning av de som tar emot mindre belopp, till exempel genom föräldrapenning och tandvårdsstöd.

Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson säger att alltför få polisanmälningar hittills lett till åtal, och nu vill kassan ha hårdare tag.

– Ja, jag tycker att vi borde få bättre genomslag med polis och åklagare jämfört med vad vi har idag. Man ska ha klart för sig att polis och åklagare har mängder av svåra prioriteringar att göra, men samtidigt tycker jag det är så viktigt att vi kommer åt dem som medvetet fuskar, säger Dan Eliasson.

Försäkringskassan har gått igenom vilka brister som hittills funnits i kontrollen och kommit fram till att det framförallt är bidragsfusket med föräldrapenning och tandvårdsersättning, som man vill inrikta sig på. Men hur stor summa man kan få in på en ökad kontroll vill Dan Eliasson inte uppge exakt:

– Jag brukar säga att det åtminstone rör sig om hundratals miljoner kronor varje år, och att det är tillräckligt stora belopp för att samhällets myndigheter måste öka sina insatser, säger Dan Eliasson.

Källa: Dagens eko, Sveriges Radio:

 

Titta även på inslag i GP WebbTV den 11 nov 2012: ”Ett stort lidande” ››

Taggar
Aktuellt