Följ podcasten ”Blodad tand” på Dental24

Podcast

Nicole Winitsky och Melvin Sohrabi, båda specialisttandläkare i protetik på Eastmaninstitutet i Stockholm, driver tillsammans den nystartade podcasten ”Blodad tand”. Där delar de med sig av tankar och erfarenheter från sin kliniska vardag, forskning och kursgivning. Podden vänder sig till tandvårdspersonal och branschfolk. Nu hittar du den även på Dental24!

Nicole Winitsky och Melvin Sohrabi

Så här skriver Nicole om deras planer för podcasten:
 

Tänk att bara kunna ta fram sin telefon, sätta hörlurarna i öronen för att lyssna och lära sig om olika delar inom tandvården. Det kan du göra nu. På väg till jobbet, i mataffären eller på väg till dagis, närhelst du har en liten stund över kan du nu lyssna på den odontologiska podcasten ”Blodad Tand”.

Det hela började med att Nicole var inbjuden som gäst i Sveriges populäraste medicinska podcast, Ronden. ”Det var otroligt roligt att vara med och jag insåg vad en podcast skulle kunna tillföra även i tandvården.” Som tandläkare sitter vi på vårt rum med vår patient och planerar och utför våra behandlingar. I bästa fall har vi några kollegor omkring oss att ventilera tankar, frågor, behandlingar och terapiplaner med. Men hur tänker tandläkaren i kliniken bredvid? Hur tänker man och hur genomför man sina behandlingar i andra delar av Sverige? Vad finns det för vetenskap som stödjer de behandlingar som vi utför? Vad tycker specialisterna inom våra olika specialistgrenar? Hur tänker och vad vill de som driver våra större tandvårdsföretag idag?

Detta är tankar som vi tänker i vår kliniska vardag. Det finns så mycket som händer i det odontologiska Sverige som så få får möjlighet att ta del av. Genom att dela med oss av det vi tänker och framför allt genom att bjuda in gäster med specialkunskap inom olika delar av tandvården hoppas vi att den stora kunskap som finns i Sverige skall kunna spridas till fler än den gör idag.

I dagens stressade samhälle där färre och färre tandläkare, sköterskor och tandtekniker tar sig tid att vara borta från kliniken för att gå kurser, där vi har mindre och mindre tid att läsa artiklar så tror vi att en podcast skulle kunna vara ett utmärkt medium att sprida odontologisk kunskap, information och tankar.

Namnet ”Blodad tand” kändes som ett väldigt passande namn då det var precis det Nicole fick av att vara med på ”Ronden” samt att vi båda verkligen har fått blodad tand för tandvård. Vi brinner verkligen för vårt arbete och hoppas kunna sprida den entusiasm och det intresse som vi har för odontologin. Vi är båda aktiva klinker men som även är involverade i odontologisk kursgivning, forskning och utbildning.

Vi tänker att podcasten skall vända sig främst till all tandvårdspersonal, tandtekniker och branschfolk. De kliniska och vetenskapliga detaljer som vi gillar att grotta ner oss i kanske inte är så intressanta för lekmän men kanske finns det en och annan som är lite särskilt intresserade av tandvård som kan tycka att det är intressant. Vi välkomnar såklart alla lyssnare.

Efter att ha börjat spela in podden har vi insett hur svårt det är att göra en riktigt bra podcast. Vad vi säger men framför allt hur vi säger det, är ju det som når ut till lyssnarna. Hur vi ska göra det på bästa sätt kommer kanske ta några avsnitt att få till. Eftersom vi är helt nya på detta så tar vi tacksamt emot synpunkter och tankar från lyssnarna för att kunna förbättra våra avsnitt hela tiden.

 

Följ bloggen på Dental24

Podcasten går att lyssna på via Dental24 eller direkt på www.blodadtandpodcast.se.
Alla nya avsnitt kommer att listas under Podcasts på Dental24:s förstasida. Man kan också följa oss och hitta programmen via Facebook ”Blodad tand podcast” eller på Instagram ”Blodadtandpodcast”. Podden finns också på Acast och Itunes. Det finns i dagsläget ett kort introduktionsavsnitt och två avsnitt: ”En kedja är aldrig starkare än den svagaste länken” samt ”Under lager av vävnad”.

 

Vi hörs,

/Nicole

 

 

 

 

Taggar
Podcast