Folktandvården i Uppsala län inför team för asylsökande

Aktuellt

För att hantera det ökade vårdtrycket har Folktandvården i Uppsala län anställt ett särskilt team för asylsökande. Shetha Rizkalla, som själv fick fly från Irak, och en tandsköterska, förstärker i Gottsunda och Enköping.

Shetha Rizkalla gick ut som den yngsta tandläkarstudenten i Bagdad 1980. 1996 var hon färdig specialisttandläkare i ortodonti och öppnade så småningom egen klinik. Hennes rykte spred sig och patienterna strömmade till. Men 2006 blev hon hotad och tvingades lämna landet.

Shetha Rizkalla kan alltså till del känna vad dagens flyktingar känner.
– Jag kan känna som dem men för mig var det annorlunda. Flyktingarna som kommer nu saknar visum, pengar och bostad.

Alla kliniker berörs

Sedan två veckor tillbaka är hon del av ett nytt resursteam på Folktandvården i Uppsala län. Hon förstärker både i Gottsunda och Enköping och är primärt den som undersöker asylsökande. Hon talar arabiska och kan i många fall genomföra behandlingarna utan hjälp av tolk.

Folktandvården har ansvaret att ge alla barn och unga samma möjlighet till fri tandvård. Kontakter med asylboenden tas och barnen bokas in för undersökning. Däremot är det svårare att nå barn som bor hos släkt och vänner. I Enköping besöker tandvårdspersonal förberedandeklasser på samma sätt som i pågående fluorprojekt, samt att med mobila team åka ut till asylboenden istället för att barnen kallas till kliniken. I Heby åker tandvårdspersonal till asylboende och gör en enklare undersökning på plats för att kunna prioritera barn med sämst tandhälsa.

 

Källa: Landstinget i Uppsala län

Taggar
Aktuellt