Fotografering får allt större betydelse inom tandvården

fotografering

Håkans Johansson, Unident har ägnat större delen av sitt yrkesliv åt dental klinisk fotografering. Hans kurser är alltid mycket uppskattade. Dental24 bytte några ord med Håkan om fotograferingens betydelse inom tandvården.

Varför gillar du att ge kurser i dental klinisk fotografering?

– Jag tycker detta är förbaskat roligt. Och jag får så mycket glädje tillbaka när de inser: ”Herregud..jag kan ju ta fantastiskt fina bilder”  från att kanske inte vetat vad som är fram och bak på en kamera. Fyra timmar senare tycker de ”Det här var ju jätteskoj”. Det är skoj för mig också!

Håkans Johansson

Hur har attityden till fotografering ändrats under 2000-talet?   

– Utvecklingen är att en bra digital systemkamera för närbildsfotografering idag är en naturlig del av tandläkarkliniken. Det var den inte i början på 2000-talet.

Med fotograferingens ökade betydelse har också sättet att arbeta förändrats till en viss del:

– Många säger att de lär sig mycket själva genom att titta på de bilder de tagit. De ser saker i efterhand, som de inte upptäckte tidigare. De ser munnen på ett annat sätt. Det gäller särskilt terapiplanering och kommunikation med lab.

– Det kommer nya användningsområden hela tiden. Ett exempel är align-systemen. De måste ju fotodokumenteras, annars går det ju inte att bygga något. Estetisk tandvård och estetisk klinisk fotografering är områden som ständig växer.

En kamera är i sammanhanget en mycket god investering för en tandläkare, förklarar Håkan:

– Kameror varar väldigt länge. Den kamera som används i kliniskt bruk behöver inte vara av senaste modell. 15 – 20 år kan man ha sin kamera. Den vanligaste orsaken att den blir oanvändbar är att den går sönder när man tappar den. Så det är väldigt lite pengar i en tandläkarklinik.

Ser du något spännande i utvecklingen inom dental fotografering framöver?

– Det som kommer är en ny kategori kameror som kallas spegellösa systemkameror. Det är många som klagar över att dagens systemkameror är stora och tunga. Jag håller inte med om det, men det är en annan historia. Spegellösa systemkameror är minst lika bra som dagens systemkameror men mindre i storlek. Jag gissar att det kommer en för kliniskt bruk inom något år.

Vilken är den vanligaste frågan du får?

–  Det är svårt att svara på. Det är väldigt spritt. Men en fråga jag får ibland är ”Skall jag ha operationsbelysningen på?”.

Och vad är svaret? Skall man ha operationsbelysningen på?”

– Med rätt kamera, som är rätt inställd, kan du mycket väl ha operationsljuset på, när du tar intraorala bilder. Du ser ju motivet mycket lättare om du har en ljus munhåla.  Och blixten i kameran är så pass kraftig att den slår ut det befintliga ljuset, så att du får rätt färgtemperatur. Så vill du ha operationsbelysningen på, varsågod! Men inte när du tar porträtt eller profilbilder.

Tre vanliga misstag som tandläkare gör när de fotograferar

  1. Delegera fotograferandet till en medarbetare

Många tandläkare far på kurs och lär sig fotografera. Efter ett tag tycker de att de inte har tid. Då delegerar de foto-detaljen till en medarbetare, som INTE fått gå en kurs.

Lösning: Låt medarbetaren gå fotokurs

  1. Inte använda ögonen.

Om man inte ser den bild man vill ha, skall man inte lyfta upp kameran. En del letar efter ett motiv som inte finns och börjar därefter ställa in kameran.  Det blir onödigt arbete som tar längre tid vilket kan göra patienten irriterad.

Lösning: Ha kameran redo nära till hands, inställd och klar. Men vänta tills du ser motivet du vill ha. Ta bilden då!

  1. Inte förstå kameran!

Många satsar på självinlärning och beställer en fin systemkamera på nätet.  Manualen är på över 200 sidor. Som tandläkare behöver man behärska en bråkdel av kamerans funktioner. Resultatet kan bli att man tröttnar eller använder kameran ineffektivt.

Lösning: Anlita en kursgivare som kan utbilda effektivt och förse dig med egna skräddarsydda manualer.

 

Källa: Dental24

Text: Esbjörn Börjesson

 

Relaterat:

Kurser i digital fotografering

Taggar
fotografering