HA nano Surface på implantat förbättrar osseointegreringen

PRODUKTNYHET

HA nano Surface är ett syntetiskt kristallint material, vars yta påminner om ben. Ett tunt skikt av det på ett implantat förbättrar osseointegreringen. HA nano Surface är en svensk uppfinning, som utvecklats av företaget Promimic i Göteborg.

Närbild på HA nano Surface. Foto: Promimic

Eftersom ytan av HA nano Surface efterliknar benets naturliga struktur, blir resultatet att mer ben bildas kring implantatet. Osseointegreringen stärks, särskilt under det kritiska inväxningsskedet. Principen bakom appliceringen är enkel, enligt Per Kjellin, en av forskarna bakom materialet:

 

Närbild på HA nano Surface. Foto: Promimic

– Det är så enkelt att applicera industriellt. Man doppar implantatet i en lösning och lägger in det i en ugn i fem minuter. Sen är ytskiktet klart.

Uppfinningen har fått mycket positiva signaler av marknaden. Tekniken är godkänd av den medicinska kontrollmyndigheten FDA i USA och en USA-lansering står näst på tur. Det finns redan på marknaden i Brasilien.

Cancerproteser

HA nano Surface kan användas även på andra typer av implantat. Promimic har annonserat ett samarbete med Onkos Surgical i USA som ska använda ytan på sina proteser vid cancerkirurgi.

– Istället för amputera exempelvis ett ben, kan delar av skelett avlägsnas och ersättas med ett implantat, och patienten kan behålla funktionen med ett implantat istället för en skelettdel, säger Promimic VD Magnus Larsson till Ekonomikanalen EFN.

Företaget Promimic har sina rötter i Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg. Det ägs delvis av Chalmers Venture. Två Chalmers-forskare – Per Kjellin och Martin Andersson – har utvecklat materialet.

Källa: Ekonomikanalen EFN

Taggar
PRODUKTNYHET