Hållbara estetiska konstruktioner i fokus på AACD i Chicago

Reseberättelse

Mats Burendahl från SACD har just kommit hem från American Academy of Cosmetic Dentistry’s gigantiska årsmöte i Chicago och delar med sig av sina intryck.

Av Mats Burendahl, President Svenska akademin för kosmetisk tandvård, SACD

Chicago Foto: Clas Oscarsson

Vaknar upp tisdag morgon i Chicago den 17/4 på det fantastiska Marriott Marquis hotell. Himlen grå och det är nollgradigt utanför. Brrr! Till och med lite snö virvlar förbi mitt panoramafönster. Jag lämnade Stockholm för några dagar sedan. Det var en strålande vårdag med varmt underbart väder.

Mats Burendahl

Nåväl idag börjar jag bekanta mig i kursområdet McCormic Place. Det är enormt stort. I Sverige finns det ingenting i den här storleken. Svenska mässan i Göteborg är puttefnask i jämförelse. Från mitt mässanslutna hotell tar det ca 20 minuter att nå till AACDs mässområde. Dit går jag och registrerar mig. Man utrustas med namnskyltar och band som berättar vem man är och kursplanen som jag själv bokat online i december. Det finns ett mycket stort utbud av föreläsningar, ”hands on” kurser mm att välja på. Det mesta av absolut högsta internationella klass.

Onsdag morgon går jag på ”Advanced accreditation workshop”. Här beskrivs patientfall och man går igenom kraven för att bli ackrediterad i AACD. Från Sverige har vi tre kollegor som är ackrediterade och därmed utfört föreskrivna patientfall på det sätt som krävs. Kraven på excellens är mycket höga och dessa tre har utfört denna utomordentliga prestation. De tre är Tandläkare Michael Karlstén. Tandläkare Cecilia Ömo samt Tandtekniker Per Ekblom. I svenska akademin för kosmetisk tandvård har vi liknande krav för att bli ackrediterad om än med något lägre svårighetsgrad.

De följande dagarna förflyter med föreläsningar blandat med ”hands on-kurser” i komposit. Jag går på en sådan med Newton Fahl från Brasilien. Kursen innebär att man får lära sig att bygga upp ett hörn på en framtand med skiktteknik. Newton är världsledande på detta område och jag fick många ”tips and tricks” för att kunna framställa en perfekt komposit i framtandsområdet.

De flesta föreläsningar handlar om estetik i framtandsområdet men tar också upp vikten av funktion. En av hörnstenarna för hållbara estetiska konstruktioner är ju att man beaktar funktionen så att man undviker interferenser i bettet.

Implantat i estetiska zonen är ett annat område som belystes på flera föreläsningar. Joseph Kahn, DDS, MS, PhD, hade flera bejublade framträdanden om detta.

När man får tid över kan man gå omkring på utställningen i mässområdet. Där kan man hitta intressanta nyheter som ännu inte nått Sverige.

På kvällarna är det mingel med kollegor i olika sammanhang. SACD ordnade en mottagning för alla tillresta kollegor från Norden. Det var en mycket lyckad tillställning som hölls på Marriott Marquis hotell. Det är alltid roligt att få träffa och lära känna kollegor från grannländerna. I år var Finland representerade av en tandläkare och en tandtekniker. Vi ser fram emot ett samarbete över de nordiska gränserna.

Det hela avslutas med en Excellence Gala på lördag kväll. Undertecknad kund tyvärr inte vara med men det brukar vara ett bra party.