Hela branschen möts onsdag till fredag 16-18 november på årets Riksstämma & Swedental

Riksstämma/Swedental

Odontologisk Riksstämma & Swedental är Nordens ledande mötesplats för dentalbranschen. Med årets tema ”Rörelser. Munnen & omvärlden. Vägarna framåt.” hoppas arrangörerna ge ny energi och inspiration till hela tandvårdsteamet. Här visas senaste nytt bland utrustning, produkter, material och arbetsmetoder tillsammans med aktuella forskningsrön som för utvecklingen framåt.

Närmare 200 utställare (11% fler än 2014) från 18 länder är på plats. Testa och jämför, utnyttja mässerbjudanden och gör bra affärer på plats. Branschexpertisen är samlad – leverantörerna, organisationerna, forskarna och många andra – för att ge bästa möjliga nyhetsbevakning.

 

Nyhet för i år är att arrangemanget genomförs Onsdag-Fredag den 16-18 november.

 

Tema för Odontologisk Riksstämma: Rörelser. Munnen & omvärlden. Vägarna framåt.

Stora förändringar sker i samhället och tandvården både påverkas av och påverkar dessa rörelser. Frågor kring invandring, vetenskap och regelverk, socker, fluor och inte minst etik, är just nu aktuella och påverkar utvecklingen inom tandvården. Missa inte chansen att få kunskap om de rörelser vi i tandvården just nu har omkring oss. Årets tema på Riksstämman är inspirerat av tandvårdens och tandhälsans roll i samhället och för den enskilda människan.

 

Sockrets väg

Sedan 1800-talets början har vår konsumtion av socker förändrats rejält. Vad kan sockret ställa till med? Hur reagerar egentligen kroppen på vad vi stoppar i den? Hur kan vi konsumera så att både kropp och miljö håller långsiktigt? Hur har relationen mellan sockret och karies utvecklats under millenier, sekler och årtionden? Vilka metoder är effektiva för att förebygga och behandla karies i olika åldrar? Detta är några av de frågor som tas upp under Riksstämmans sockersymposium i två delar.

 

Sanningar och myter om tand- och sjukvård

Immunologen Agnes Wold har väckt debatt de senaste 20 åren och inte minst under senare år då hon ifrågasatt både vikten av att dricka mycket vatten, damma och att använda handsprit för att undvika förkylningar och influensa. Tillsammans med kollegor inom tand- och sjukvård uppdaterar hon oss om de senaste sanningarna och myterna om hälsa.

Tre dagar – tre inspiratörer

Henrik Schyffert avrundar onsdagen med att ger dig verktyg för hur du snabbt ökar din och dina kollegors kreativitet. Annika R Malmberg avslutar torsdagen med hur vi kan ge feedback på bästa sätt utifrån de olika personligheterna vi möter varje dag, såväl på jobbet som hemma. Olof Röhlander, en handelsresande i drömmar, inleder fredagen med att tala om konsten att njuta av livet och vikten av att framrutan ska vara större än backspegeln.

  • Henrik Schyffert

  • Annika R Malmberg

  • Olof Röhlander

Tandsköterskeprogrammet är tillbaka!

Årets Riksstämma erbjuder ett specialdesignat program för tandsköterskor med bredd och fördjupning. Det handlar om munnen, kliniken, medarbetarna, hälsan och omvärlden. Några smakprov ur tandsköterskeprogrammet: Tandsköterskan och parodpatienten (Roos-Jansåker, Bogren), Jobba smart och håll dig frisk! (Jalkanen), När patienten blir akut sjuk; Vad har vi akutväskan till? (Ekwall), Framtidens tandsköterskeutbildning (Anttonen, Bang-Johansen, Danielsen, Udén), Vett och etikett – att umgås med mikroorganismer (Spencer), Yrkesstolthet och arbetsglädje skapar vinnarna! (Zimmerman), Ledarskap – ett sätt att vara förberedd på något man inte vet (Sandberg), Dålig andedräkt (Renvert).

 

Konstutställning

I den högra delen av hallen arrangeras en konstutställning där vi välkomnat alla som arbetar inom tandvården att ställa ut sina verk. Missa inte möjligheten att ta del kollegornas kreativitet och skaparglädje.

Umgås med kollegor och utställare på After Dent

Efter en intensiv dag med föreläsningar och mässbesök arrangeras After Dent mellan 17.00 och 19.00 både onsdag och torsdag i anslutning till Scenen i den vänstra delen av mässhallen. Båda dagarna står pianoartisten Ellinor Asp för underhållningen.