Himalaya tur och retur

UTBILDNING

Så var det dags för Curomeds tredje kursresa till västra delen av Himalayamassivet, till Lilla Tibet som Ladakh också kallas. Fram till 1947 var Ladakh ett litet kungadöme men numera är det en autonom region i Indien.

Närheten till det nya Kina med sina stormaktsdrömmar och till Pakistan gör att så fort vi rör oss på landsbygden möter vi långa karavaner av militärfordon, men det är extremt lugnt och vänligt i själva Ladakh. Vi startar med några dagar i huvudstaden Leh där vi har seminarier i kommunikation.

Temat för kursen är Kommunikation för effektivare samarbete. Målet är att förändra den egna kommunikationen för att uppnå bättre relationer med andra och ett effektivare och mera lönsamt professionellt liv.

Oraklets medhjälpare i röd peruk. Han var även med i filmen ”Sju år i Tibet”

Vi gör också olika studiebesök. Kanske är det oraklet i en liten by strax utanför Leh som gör det största intrycket på oss. Vi får vara med hela tiden när han försätter sig i trans och så vetenskapligt skolade vi är så är vi förundrade och känner att vi befinner oss i en annan tid i en annan kultur. Oraklet har fått auktorisation av Dalai Lama och assisteras av en imponerande tibetan som bl a varit med i filmen som gjordes efter Heinrich Harrers bok ”Sju år i Tibet”.

Oraklets medhjälpare i röd peruk. Han var även med i filmen ”Sju år i Tibet”

Att vi befinner oss i en annan tid och i en annan kultur upplever vi också när vi besöker olika kloster. Buddismen är stark i hela Himalayaområdet inklusive Tibet och här har den växt ihop med de gamla BÖN-traditionerna som innehöll mycken mystik och schamanism. För att få en bättre uppfattning om dessa traditioner rekommenderar vi Alexandra David Niels bok ”En parisiskas väg till Lhasa” och också hennes andra bok ”Bland Magiker och mystiker i Tibet”. Alexandra David-Niel fick i bröllopspresent av sin man en resa till Tibet som hon företog ensam och som pågick i 14 år. Hennes man var advokat och skickade hela tiden pengar och kärleksbrev till henne från Paris. Dessa kärleksbrev är för övrigt också publicerade. Mannen hann för övrigt dö innan Alexandra kom tillbaka till Paris. En sådan här resa kan förstås bara skrapa på ytan när det gäller dessa traditioner och vi har med vårt västerländska, rationella sinnelag svårt att ta in vad det handlar om. Se mer om henne på wikipedia.org.

Alexandra David-Niel företog en resa i Nepal på egen hand som pågick i 14 år

 • Tore och Karin Sahlin på 5.300 m höjd vid Taglanglapasset i Ladakh

 • Gruppen fotograferar

 • Man måste vara ordentligt klädd på 5000 m höjd

 • Det kan blåsa på 5000 m se det väl förankrade tältet

Djuren mest pashminagetter och några små kor befinner sig ännu högre på fjället på det magra bete som finns, några strån här och där. Det är torrt på Himalayas sluttningar denna tid på året. Jag köper en bergskristall och en annan vacker sten från en ung flicka för 200 rupies, ca 25 kronor, och sedan fortsätter vi nedåt för att äta lunch utanför den lilla byn Zokar på kanske 4.700 m höjd. Här är det ofta 2 m snö på vintern och man är isolerade under 4 månader. Vi stannar till vid saltsjön med samma namn och äter en utsökt lunch som kocken på Grand Dragon Hotell i Leh har skickat med oss. Vädret är fantastiskt soligt och varmt, solen lyser 300 dagar per år över denna del av Himalaya. Karin får upp kikaren och vi tittar på de flyttande vadare som fortfarande finns kvar och sedan fortsätter vi mot Tsomoriri.

 • Njutning vid Zokar saltsjö

 • Lyxtält i Tsomoriri

Skymningen börjar lägra sig när vi kommer fram och efter att ha fördelat lyxtälten mellan varandra bjuds vi på en efter förhållandena jättefin middag innan vi lägger oss med varmvattenflaskor och extra filtar. De flesta av oss sover gott men ett par får sniffa på den medhavda syrgasen. Vi befinner oss vid världens högst belägna sjö på 4.600 m höjd över havet. 1987 var vi för första gången vid Titicacasjön i Peru som är världens tredje högst belägna sjö med sina 3.800 m. Den gången hade vi seminarier på Tititcaca under en båtfärd från Peru till Bolivia, nu promenerar vi i en liten by som lika gärna hade kunnat legat i Tibet och där enstaka jeepar och andra bilar var det enda som visade att vi inte befann oss här för 150-200 år sedan. Frånsett elkraften förstås. Bondkvinnan mjölkade en eller ett par små kor på en liter mjölk var och 50 pashminagetter som gav 10 liter sammanlagt innan de vallades upp på fjället för att beta. I sanning en unik upplevelse.

 • Mjölkning i Tsomor

 • Pashminagetterna binds ihop innan de mjölkas

Efter denna rundvandring i Tsomoriri beger vi oss åter till Leh, denna gång åkte vi en annan väg längs floden Indus utefter branta bergssidor på ena sidan och ett stup ner mot floden på andra. Våra fantastiska chaufförer gör ett jättebra jobb och kör säkert. Tillbaka på Grand Dragon i Leh, Ladakhs enda femstjärniga hotell, väntar en lika fantastisk middag som vi haft varje dag vi bott där. Efter en natts stärkande sömn beger vi oss nu i våra sju Toyotajeepar åt andra hållet i Ladakh till Uletopko där vi skall bo på en fantastiskt fin camp med stugor alldeles vid Indusfloden och med jätteberg runt om. På vägen dit stannar vi i byn Bassgo för en rundvandring. Jag har med mig foton från vårt förra besök 2013 där Sonam Wangdus och hans kolleger reparerar Bassgos kombinerade fort och kloster i ett Unescoprojekt. Jag visar bilderna för en man vi träffar och han ringer direkt till Sonam som kommer och visar oss runt. Jo, han hade fått bilderna jag skickade fyra år tidigare och var mycket glad för dem. Vi avslutade rundvandringen i förskolan som vi också besökte förra gången och återseendet blev hjärtligt med sång och dans av eleverna.

 • Sonam med bilderna från besöket 2013

 • Barnen dansar och sjunger för oss på förskolan

Lika hjärtligt blev besöket hos munken på Rizongklostret som jag fotade för fyra år sedan. Han var nu 85 år och betydligt kortare än sist men lika vital. Han visade gärna hur han bodde och vi får väl säga att vi inte skulle vilja byta. Det blev ett långt samtal och sedan bjöds vi på smörte och kex och efter det en riktig överraskning. En ceremoni som bara görs en gång per år, där munkarna sjungande reciterar gamla skrifter. Deras djupa baser imponerade liksom deras dräkter. De hade också gjort en stor mandala som tagit två munkar 14 dagar att göra och nu skulle rivas efter ytterligare 3 dagar.

 • Ladakhisk kvinna gör smörte vid vårt besök

 • Kvällen faller på när vi tar en avskedsbild från den lilla byn

Vi hann också med ett besök i ett traditionellt ladakhiskt hem i en liten by med fem hus, där vi fick se hur man gör smörte och naturligtvis dricka det. I forna tiders Tibet var smörtéet många gånger avgörande för att överleva en hård vinter. Byn hade just fått en bro över Indus som vi premiärgick över. Efter två nätter i Uletopko också med härlig mat och deras lokala aprikosmarmelad, jakost och annat gott så drar vi iväg till en fjärran belägen Arayanby. Hitler fick en idé att Arayans eller arierna var germanernas ursprungsfolk. Dessa människor som ser ut som oss, en del även blåögda, sägs av vissa vara ättlingar till de soldater som lämnade Alexander den Stores arme när han kom till dessa trakter på 300-talet före Kristus.

På vägen till denna by stötte vi plötsligt på lite problem. Vägen låg flera meter under vatten och man hade precis brutit en provisorisk väg, knappt farbar för våra jeepar. Den 31 augusti hade det kommit 700 mm regn som spolat ner enorma mängder stor sten och grus i Indus. Floden hade dämts upp och täckte nu ett antal hus och den gamla vägen. Efter lite förbättringsarbete kunde jeeparna ta sig fram utan passagerare och ett par timmar försenat nådde vi vår by.

 • Jeep på gränsen till sin förmåga

 • Den gamla vägen försvinner ned i vattnet

Under vår rundvandring kunde vi se att de flesta nog bodde som de gjort sedan Alexander den stores tid. Det börjar komma några modernare hus och vi förstår att med den väg som nu indiska armen byggt till gränsen mot Pakistan stundar modernare tider. De gamla uppvisade perfekta tänder medan barnen nu sågs snaskande på civilisationens fröjder. Barnen kommer nog inte heller att stanna kvar och idka det krävande jordbruksliv som tidigare generationer klarat sig på sedan 300 år före Kristi födelse.

 • Arier i traditionell folkdräkt

 • Kvinnornas huvudbonad

 • Rundvandring i Arierbyn, till höger i huvudhöjd kodynga på tork

 • Några hustak från ovan

Vi avslutade vistelsen i denna del av Ladakh med ett besök i vår guide Angchoks hemby där vi man visade hur man framställde aprikosolja enligt en tusenårig metod. Vi visades också flera tusen år gamla hällristningar som faktiskt liknade de som vi har vid Stornorrforsen utanför Umeå, gjorda på tusentalet. Efter en sista natt på ett otroligt familjehotell mitt i en aprikoslund, bonfire med Kingfishers ljusa, skummande öl, middag och därefter skönsång av Ian med flera, återvände vi sedan mot Leh för en sista natt på Grand Dragon. Nästa dag flyg mot Delhi och buss till Agra för besök på Taj Mahal, men det är en annan historia.

 • Vår ciceron och vår guide Angchoc berättar om de antika hällristningarna

 • Hällristningar från tiden vid Kristi födelse eller äldre

 • Vi avslutar med lokalt öl – chang

Det lilla landet Ladakh eller Lilla Tibet som det också kallas har för alltid fått en plats i våra hjärtan. Vi som varit där kommer alltid att minnas deras vänlighet, deras hjälpsamhet, ärlighet och ljusa framtoning. Intrycken blev så mångskiftande och mäktiga att Eva som tillsammans med sin Ian initierat denna resa för två år sedan, väckte Ian en natt och sade: Vi måste prata, mitt huvud är så fullt. Ian svarade: Men jag sover. Eva: Jag sätter på en kopp te. Jag tror det var flera än Eva som kände likadant. Alla bär vi med oss en resa i en annan kultur, i en hisnande natur tillsammans med världens finaste människor som alla lärde oss något som vi inte kunde förut. Bilderna som visar tomater som soltorkas och kvinnorna som rensar ogräs i hirshfältet får avsluta denna lilla reseberättelse från världens tak.

 • Tomaterna soltorkas inför den stundande vintern

 • Kvinnor rensar ogräs i hirshfältet

Med vänlig hälsning

Tore Sahlin
Curomed Utbildning

Taggar
UTBILDNING