Hur undvika ont i ryggen och spända skuldror?

ERGONOMI

Måste vi verkligen fortsätta att se så många tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor och tandtekniker gå i pension tidigt på grund av olika problem i axlar, nacke och ländrygg?
Nästan samtliga inom tandvården påverkas negativt av dålig cirkulation i ben och fötter, problem i rygg-, höft-, knä- och axelleder eller hälsoproblem i underlivet.

Dental24 publicerar i samarbete med våra partners fortlöpande nya rön och produktnyheter inom ergonomi. Denna gång skriver vi om en arbetsstol som passar i och utanför behandlingsrummet, där den möjliggör en bättre arbetsställning och – minst lika viktigt – ökad rörlighet.

Sittställningen är farligast

Ergonomi är en viktig fråga för hela tandvården. Om vi refererar till just tandläkarens ergonomi, så beror det på att de flesta studier är gjorda på just tandläkare. Denna gång skriver vi om en arbetsstol som kan förebygga arbetsskador hos såväl tandläkaren och tandsköterskan som tandteknikern, tandhygienisten och medarbetarna i receptionen.

Inom tandvården är sittställningen den största hälsorisken, då man under många och ofta långa behandlingar arbetar i en onaturlig ställning med återkommande, ensidiga rörelser. För ryggraden är denna position dubbelt så ansträngande jämfört med att stå.

Behåller ryggens naturliga kurva

När man sitter på en två-delad så kallad sadelstol är ryggen i samma position som när man står, vilket innebär att den naturliga kurvan i ländryggen bibehålls. Detta till skillnad från sadelstolar med hel sits, som på grund av trycket mot underlivet gör att man automatiskt böjer sig från sitsen, med rundad rygg som konsekvens. Med rundad ländrygg – istället för naturligt kurvad – löper man risk för skador på diskar och kotor i den delen av ryggen.

Företaget Salli tillverkar t.ex. aktiva arbetsstolar som utöver två-delad sadelsits har något som företaget kallar ”rörelsegunga”. Lösningen, som finns på modellerna Salli Swing och Salli SwingFit, säkerställer den öppna höftvinkel man enligt tillverkaren ska ha även när man behöver arbeta framåtlutad. På så sätt blir överkroppens vikt alltid jämnt fördelad över sitsen, vilken anpassar sig till ens rörelser.

Bidrar även till god hygien

Sadelstolarna kan kombineras med Allround armstöd som ska passa lika bra för tandläkare, tandläkarkirurger och tandsköterskor. Stödet kan användas på båda sidor av stolen och även som stretchstöd genom att ha den på baksidan av stolen. Ergorest armstöd finns med eller utan stretchstöd och är särskilt väl lämpat för långa operationer, arbete med mikroskop och för tandhygienister. Därtill finns en Fothöjningskontroll som möjliggör en mer hygienisk justering av sitthöjden, genom att man slipper röra spaken med handen.

Det var allt för denna gång – gör vad du kan för att variera arbetsställning, hålla dig rörlig och behålla den rätta kurvan i ryggslutet. Vi hörs när det dyker upp något nytt och du får gärna höra av dig själv om du har ett tips, en nyhet eller något du tror är en angelägen fråga.

 

Denna artikel är gjord i samarbete med Salli.

Bilder och illustrationer kommer från Salli

Taggar
ERGONOMI