Hydroxylapatitens viktiga roll i Curaprox tandkrämer

Storytelling

Intresset för tillsättning av nano hydroxylapatit (N-HA) i tandkrämer uppstod redan på 80-talet i Japan och år 1993 kunde man bevisa dess effekt på emaljens remineralisering. Många studier har genomförts därefter både i Asien, Europa och USA. Faktum är att i dag vet man att tandkrämer med hydroxylapatit förebygger karies, motverkar ilningar i tänderna och ger dessutom tänderna pärlemoreffekt.

Black is White whitening tandkräm och Be You är Curaprox tandkrämer som innehåller nano hydroxylapatit (N-HA).

Vad är nano hydroxylapatit?

Hydroxylapatit är ett biokompatibelt material som är naturligt förekommande i våra ben, tänder och saliv, som en mineralform av kalciumapatit.  Den utgör 97 % av tandemaljen, 70 % av dentinet och 60 % av våra ben. Den syntetiska versionen heter nano-hydroxylapatit (N-HA). Produkterna med N-HA används inom tandvården, ortopedi och osteopati vid flera olika behandlingar.

Vad är nyttan med tandkrämer som innehåller N-HA?

Svenska tandläkaren Laura Ventimiglia har en bred erfarenhet av att bemöta olika patienter, med många olika behandlingsbehov. Erfarenheterna skaffade hon genom sitt arbete i Sverige men även utomlands exempelvis i Italien och Schweiz, där hon kom i kontakt med Curaprox produkterna för första gången, redan för 18 år sedan.

– Jag är glad över och mycket positiv till att det äntligen finns tandkräm som innehåller nano hydroxylapatit även i Sverige. Det finns många fördelar med att tillsätta N-HA i tandkräm. Det jag värdesätter mest är dess remineraliserande förmåga. Jag brukar förklara för mina patienter att HA nanokristallerna bygger ett extra skikt av konstgjord emalj ovanpå skadad tandsubstans och hjälper till att ”laga” begynnande kariesskador. Den blockerar också dentinkanalerna på exponerade tandhalsar och motverkar därefter ilningar i tänderna.

– Förutom detta, vill jag poängtera vikten av N-HA vid remineralisering av emaljskador just bland de yngre patienterna – ungdomarna och unga vuxna. Det är ingen nyhet att konsumtionen av läsk och andra kolsyrade drycker har ökat markant inom denna patientgrupp, med ökade erosionsskador på tänderna som följd.  Studier, där erosionsskador orsakade av exponering för läskedrycker behandlades med tandkräm innehållande N-HA, visade att nano hydroxylapatit bidrar till en remineralisering av erosionerna.

Laura Ventimiglia är utbildad vid Tandvårdshögskola i Malmö. Hon gick specialiseringskurser i Oral kirurgi på Universitetssjukhuset i Lausanne och i Implantologi och käkbensförankrad protetik, i Verona på Brånemark Study Center samt på Tandläkarhögskolan i Malmö. Laura drev en egen klinik i Santa Flavia (Palermo), Italien i 10 år. Tillbaka till Sverige sedan 2012 där hon arbetade på Futurumkliniken i Malmö. Idag arbetar Laura som konsulttandläkare på Triangelns Tandläkargrupp i Malmö. Laura Ventimiglia anlitas av Curaprox som kursledare vid iTOP (individuellt tränad oral profylax)-seminarier.

Helst vill man övertala de unga att dra ner på läskkonsumtionen, av många olika skäl, säger Laura, men att använda en tandkräm som innehåller hydroxylapatit som Be You från Curaprox kan vara ett gott råd.

– Jag är speciellt förtjust i tandkrämen Be You därför att jag upplever att den tilltalar mina yngre patienter med sina häftiga smaker och färgglada förpackningar samt för att – för mig den viktigaste fördelen –  Be You innehåller N-HA. De äldre patienterna blir också nyfikna på smaken och testar gärna. Det gick åt många Be You förpackningar med tandkräm och tandborste innan Jul.

Egentligen kan alla använda en tandkräm som innehåller hydroxylapatit; studier visar att patienter som lider av känsliga tandhalsar, har erosionsskador, xerostomi eller fluorosskador kan ha särskild nytta av den, avrundar Laura.

Be You är en helt ny tandkräm som ger lust att borsta tänderna.

Man kan välja mellan sex fantastiska smaker, var och en i sin egen färgglada förpackning.

Allt för att utrycka vad man känner för just den dagen!

Tack vare sin sammansättning av enzymer, fluor, hydroxylapatit och örter ger Be You allt man förväntar sig av en tandkräm, och mycket mer:

  • Skydd mot karies.
  • Skydd mot tandköttsinflammation.
  • Motverkar ilningar i tänderna.
  • Naturligt vita tänder.
  • Långvarigt fräsch andedräkt.
  • 100 % vegan.
  • RDA-värde 50 = skonsam tandkräm.

Kort om Curaprox:

Curaprox är ett varumärke för munvårdsprodukter från Curaden AG med säte i Kriens, Schweiz.

Curaprox sortiment består bland annat av tandkrämer, tandborstar, mellanrumsborstar och el-tandborstar.

Produkterna finns i över 70 länder på alla 5 kontinenter.

Konsumentdistribution i Sverige sker idag genom 3 olika apotekskedjor: apotea.se, Apoteket AB och Apoteket Hjärtat.

Källa: www.curaprox.se

 

Avsändaren/Curaprox ansvarar för artiklens innehåll.

Taggar
Storytelling