Estetisk tandvård a la Torbjörn Åkesson: Involvera tandteknikern, spar tid och få bättre resultat!

Mässnytt / Riksstämman

I en tid där stora aktörer tycks äga marknaden, går tandtekniker Torbjörn Åkesson mot strömmen. Torbjörns Team prioriterar nära relationer med tandläkarna. Först då kommer tandteknikernas yrkesskicklighet till sin rätt.

Torbjörn (t.h) med tandtekniker Jennifer Larsson.

Det är stor aktivitet på den svenska marknaden för tandregleringsskenor. Men resultatet av en tandregleringsprocess blir bäst när den utförs i nära samarbete med en tandtekniker. Allra helst av en svensktalande tandtekniker i Sverige, förklarar Torbjörn Åkesson:

– Vi har de programvaror vi behöver för att genomföra avancerade Clear Aligner+ behandlingar. Det vi gör här i Stockholm är precis samma sak som vad de stora aktörerna gör, fast bättre på flera sätt. Vi kan kommunicera förslag på ett väldigt bra sätt, både till tandläkare och patient. Hos oss möter du någon som hjälper dig att ta ställning till svårigheter och möjligheter, och inte sällan kan vi föreslå alternativa tandregleringslösningar när det behövs. När patienten är nöjd med förslaget så framställer vi skenorna direkt hos oss.

Samarbete och symbios

Detta är den slags estetiska tandvård Torbjörn och hans team vill bedriva: Tandläkare och tandtekniker i nära samarbete, var och en med sina specialkunskaper.

– Det digitala är ett fantastiskt verktyg men det behövs en erfaren hand som hanterar det. Det är den konstnärliga sidan hos oss som gör skillnad! Datorn berättar exakt hur mycket interproximal slipning som behöver göras för att tänderna skall få plats. Men det är det estetiska sinnet som vet hur det skall göras.

Det estetiska sinnet gör sig gällande i stort och smått. En patient har exempelvis ofta fokus på hur överkäken ser ut. Torbjörns Team, specialiserat på bettfysiologi och ortodonti, ser helheten:

– Vi håller koll på hela bettet. Ofta måste man ändra något i underkäken för att få det resultat man önskar i överkäken.

Ingen tandreglering utan efterarbete

Oavsett om tandregleringsbehandlingen utförts med en Clear Aligner + eller av någon annan aktör på marknaden, så avslutas den alltid med någon form av retention. Effektivast är en bondad retainertråd. Den måste specialbockas av en tekniker och är svår att göra på distans.

Retentionstråd

– Vi har över 30 års erfarenhet av detta och får vara med och avsluta väldigt många fall från alla olika leverantörer. Det styrker mig i min övertygelse att en erfaren lokal tekniker alltid kommer att vara en viktig del av tandvårdsteamet. Många tandläkare känner inte till att de skulle kunna göra hela behandlingen i sammarbete med oss.

Egen bettskena

Torbjörn har även tagit fram en egen bettfysiologisk bettskena, som han kallat Åkessonskenan. Den fungerar ofta direkt och kräver mindre efterjustering. Patienter blir överraskade över hur bekvämt det kan vara att använda en bettskena. En bettskena kan ställa till med oreda i tandläkarens tidbok om den inte passar som den skall. Med lite nytänk har jag eliminerat mycket av det jobbiga. Tandläkaren får mer tid över för finjustering av ocklusionen.

– Bettskenan är patenterad i Sverige och får bara tillverkas av oss.

– Min filosofi är att vi arbetar som två likvärdiga samarbetspartners. Det vore fel att inte erbjuda all den kunskap som vi tandtekniker samlat på oss. ”Labbet” skall inte vara en anonym fabrik. Istället borde relationen mellan utförare och beställare vara som ett gott äktenskap: En god symbios mellan två parter som vill det bästa för patienten.

FAKTA: Torbjörn Åkesson

Torbjörn Åkesson har arbetat som tandtekniker sedan 1988.

Startade eget tandtekniker-lab 2003, i det egna hemmet.

Flyttade 2005 till större lokaler i Västerhaninge.

Sommaren 2013 inleddes en satsning på 3D-teknik. Våren 2014 flyttade företaget till lokaler på Gärdet i Stockholm.

2016 utökades verksamheten med ytterligare ett labb Handen, utanför Haninge Centrum.

Torbjörns Team består idag av ett tjugotal personer.