Äventyrligt tandläkarpar sökes till modern klinik i Gambia

VÄLGÖRENHET

Tandläkare Lars-Göran Wärn från Sverige har verkat i Gambia i flera år. Både i privat regi och genom biståndsorganisationer. Nu letar han efter en efterträdare. Finns det ett äventyrligt svenskt tandläkarpar som vill försöka? Gambia har soligt väder hela året och massor att göra för en tandläkare.

Tandvård i Gambia i regi av Afrikaada TeethSavers, en organisation som Lars-Göran Wärn var med om att grunda.

Jag är snart 69 år gammal. För ungefär 30 år sedan fick jag ett STF/SIDA-sponsrat jobb som tandläkare i det lilla västafrikanska landet Gambia. Vi var två kollegor som fick tillfälle att praktisera olika former av tandvård. Våra upplevelser blev både annorlunda och intressanta. Ibland var det trekking i det inre av landet med akuttandvård – huvudsakligen extraktioner – och food demonstrations. Ibland var konventionell tandvård på en nybyggd klinik.

Åsnekärra ut till patienterna

För att nå patienterna i avlägsna byar fick vi åka både åsnekärra och kanot. Ibland körde vi själva på gyttjiga vägar. Väl där kunde uppemot 100 personer möta upp för behandling.

Blev kvar och bildade familj

Under dessa år insåg jag att landet saknade modern tandvård.  Jag beslöt mig 1992 starta en privat klinik för de som annars reste till Europa eller grannländerna. Dessutom hade jag mött min dotters mor –  min hustru –  i huvudstaden och ville bli kvar. Sagt och gjort, Swedent Clinic invigdes i februari 1992. Den är idag en välkänd tandklinik. Jag var först, men sedan dess har andra kollegor tagit efter. Nu är vi kanske ett tiotal tandläkare på en befolkning av två miljoner.

Tillfälle för äventyrlig tandläkare

Jobb finns alltså. Trost att merparten av befolkningen är fattig, finns det underlag för normal tandvård. Efter dryga 25 år funderar jag nu på att avveckla mig själv. Helst ser jag att någon tar över och fortsätter, kanske ett äventyrslystet tandläkarpar?

Tropiskt klimat och svensk kvalitet

Kliniken ligger i det kustnära i turistområdet, där majoriteten av Gambias två miljoner invånare bor. Kliniken har tre behandlingsrum som är utrustade i nivå med en svensk mottagning. Vi har bland annat OPG, digital RTG och plandentutrustning. Dessutom egen el och vattenförsörjning när de offentliga systemen fallerar.

 

Gambia är en känd turistdestination sedan 1965. Här finns alla moderniteter, bra hotell, många restauranger och fantastiska beacher. Gambia som nation är ett fungerande multikulturellt samhälle.

Känns det frestande att ta över?

Jag är redo att sälja, hyra ut eller ingå i andra former av samarbete.  Kontakta mig för vidare diskussioner.

www.swedentclinic.com

Taggar
VÄLGÖRENHET