Kosmetisk tandvård för patientens personlighet

UTBILDNING

Utvecklingen inom estetisk tandvård går i en rasande fart. Och den har förmodligen bara börjat. För inte så länge sedan var trenden inspirerad av TV-program som Extreme Makeover. Man gjorde om alla tänder i samma färg och form; rakt, symmetriskt och kritvitt.

Från enskilda tänder till bett

Med Dawson Academy introducerades Smile Design i harmoni med funktion. Behandlingsplanerna började ta hänsyn till käkleder, muskler och ocklusion. Vi övergav tanken att behandla ”tand för tand”. De estetiskt inriktade tandläkarna lärde sig att se till hela bettet.

Ansiktets form

Pionjärer, som Galip Gurel från Turkiet, fortsatte utvecklingen. Nya behandlingsstrategier introducerades för att kunna skapa så naturliga och vackra tänder som möjligt. Ny teknik gjorde att strategierna blev lyckade. Dr Paulo Kano var en av många som förespråkade CAD/CAM. Idag kan tandtekniska lab fräsa ut micrometertunna porslinständer med en överlägsen precision i passform och utseende. En ny sorts estetik växte fram och den nya estetiken beaktade hela ansiktets form.

Italienarna som tror på personlighet

Två kurshållare som gästar Sverige och SACD tar nu utvecklingen till ännu en nivå.
– Tänderna skall förstärka och betona patientens personlighet. Estetikens uppgift är att få en människa att må bra, fastslår tandläkare Dr Luca Dalloca, som föreläser tillsammans med tandtekniker Roberto Iafrate.

God estetik är lika med lycka

– Det bästa sättet att förbättra estetiken hos en människa är att göra tänderna estetiskt tilltalande, hävdar de. Men alla människor är olika. Vi kommer aldrig att hitta en komposition som passar alla patienter. Smile Design är bra, men måste användas kreativt, fortsätter Dalloca.

– En estetiskt inriktad tandläkare måste vara en god psykolog och en kreativ yrkesman/kvinna så att de verkligen kan betona patientens personlighet. Och den estetiska behandlingen måste förbättra hur patienten känner inför sig själv.

Källa: SACD

Taggar
UTBILDNING