Livet på ett tandborsteskaft

Företagsprofil

Året är 1966 och en bara 20 år gammal Ueli Breitschmid tar över ansvaret för Curaden - familjeföretaget som hans pappa, tandteknikern Hans Breitschmid, grundade inom dentalbranschen 1954 i Schweiz. Under varumärket Curaprox och utifrån missionen – ”Bättre Hälsa För Dig” - tillverkar och tillhandahåller företaget innovativa, skonsamma och effektiva munvårdsprodukter som i dag finns i över 70 länder på alla 5 kontinenter.

Ueli Breitschmid – uppfylld av en sak – Tandborstning ska vara roligt för alla!

Det som Ueli uppmärksammade var att de flesta människor inte tyckte det var roligt att borsta tänderna. Det ansågs vara ett nödvändigt ont och därför inte borstade mer än 20 till 30 sekunder.

De som ändå gjorde det, borstade för hårt: med hårda borstar, som med mycket tryck gnuggades mot tandköttskanten – vilket inte heller var bra vare sig för emaljen eller för tandköttet.

Därför samarbetade Breitschmid, med olika yrkesgrupper inom tandvården och tillsammans med företagets ingenjörer och designers tog man fram en tandborste som uppfyllde deras krav på effektivitet, skonsamhet och att tandborstningen ska väcka känslor av lycka. Utifrån detta introducerades 1992 Curaprox manuella tandborstar, där modellen CS 5460 är en mycket uppskattad produkt både hos professionen och patienter/konsumenter.

Curaprox tandborste CS 5460

Självupplevd skillnad

Det var för drygt ett år sedan som Tandhygienisten Mickael Johansson kom i kontakt med Curaprox tandborstar för första gången.

– Jag och en kollega skulle gå en utbildning från Curaprox som heter ITOP*. Vi var många deltagare med olika erfarenheter; en av dem hade jobbat i närmare 40 år. Så det blev lite överraskande när de började utbildningen med att säga att vi nu skulle lära oss att borsta tänderna! Vi tittade på varandra lite skeptiska; men man vill ändå ta del av nya produkter och tekniker. Så jag och andra med mig höll en ”open mind” för det, säger Mickael.

– Det var verkligen en positiv överraskning.  Vi blev imponerade över att en så mjuk tandborste, i kombination med den teknik vi fick lära oss – att borsta med lätt tryck och små, små, cirkulära rörelser längst tandköttskanten – skulle få oss att uppleva en avsevärd skillnad i rengöringskänslan, fortsätter han.

Precis som andra kollegor anser Mickael att det råder en kunskapsbrist, hos patienterna, när det gäller kopplingen mellan munhälsa och hälsa i stort. Förutom att många i dag tror att om man inte har haft karies, så behöver man inte vara så noggrann med sin munhygien. När Mickael tog sin examen för 5 år sedan, ville han just hjälpa sina patienter att förstå dessa kopplingar och känna sig motiverade till att ta hand om sin munhälsa.

– I mitt arbete med förebyggande tandvård drar jag i dag nytta av mina tidigare erfarenheter inom kommunikation. När patienterna förstår varför de ska förändra sitt beteende och själva kan se resultatet, då känner jag att jag har lyckats med att hjälpa mina patienter på ett långsiktigt sätt.

Tandhygienist Mickael Johansson. Tog examen 2014 på Karolinska Institut och arbetar i dag med både unga och vuxna patienter på My Dentist i Norrköping.

Mickael Johansson, som inte har någon kommersiell koppling till Curaprox, rekommenderar sina patienter att prova tandborsten CS 5460.

– Tandborstarna hjälper mig i mitt motivationsarbete med mina patienter, säger han.

– Man måste komma ihåg att merparten av arbetet görs av patienterna själva hemma. Därför är det viktigt att de får uppleva den skillnad det innebär att borsta med en tandborste som är skonsam mot tandköttet och som med sina tätare borststrån ger en mer markant rengöringskänsla. Det blir som en sorts psykologiskt stöd som får patienterna att vilja fortsätta med sina nya, goda munhygienvanor. Då känner jag mig nöjd, avrundar Mickael.

Vad är det som är så speciellt med Curaprox tandborstar?

Borststråna är den viktigaste delen i en tandborste. Det är de som gör jobbet. Här ska man tänka på borststrånas mjukhet, täthet, hållbarhet (stå emot slitage) och även renhet.

Curaprox borststrån är inte gjorda i nylon som de flesta andra tandborstar; de är gjorda av CUREN®.  

CUREN® är en specialtillverkad polyester-blandning som är unik för Curaprox och möjliggör att man kan ha tunna och mjuka strån som är skonsamma mot tandköttet. Exempelvis har filamenterna i Curaprox CS 5460 bara 0,1mm i diameter och bibehåller ändå sin form. Dessutom absorberar inte CUREN® vare sig vatten eller bakterier, vilket innebär att tandborstarna håller länge.

Är man frisk i munnen så behöver man inte byta sin tandborste förrän efter 2-3 månader. Viktigt är dock att följa tandläkarnas och tandhygienisternas individuella rekommendation i de fall patienterna lider av tandlossning och, i början av behandling, behöver byta borstarna lite oftare. 

Borststrånas täthet – en mycket viktig egenskap

Vanligtvis pratar man om plackborttagning – att man ska borsta för att ta bort plack. Det är sant; men det vi egentligen gör genom tandborstning är att desorganisera plack. Det är genom strukturförändringar som bakterierna inte kan gruppera sig i form av plack och därefter orsaka emaljens demineralisering eller tandköttsinflammation.

Det är ett enkelt koncept att förstå: Ju flera borststrån desto större förändringar i plackstrukturen skapar man. Det är en av de viktigaste fördelarna man får med Curaprox tandborste CS 5460, som har just 5460 stycken borststrån av CUREN®. De flesta konventionella tandborstar har mellan 800 och 2000 borststrån.

Här ser man en tydlig skillnad på förändring i plackstruktur mellan Curaprox 5460 och andra tandborstar.

  • Curaprox 5460

  • Andra tandborstar

Produktportfölj

Förutom specialtandborstar och eltandborstar består Curaprox sortiment av följande manuella tandborstar:

Vuxenborstar

CS 5460 ultra soft – den mest använda och mest rekommenderad.

CS 3960 super soft och CS 1560 soft: Två tandborstar med färre och bredare strån för dem som vill ha en lite hårdare tandborste men som ändå är mycket skonsam.

Barn och junior:

CuraKid super soft har 4260 strån och gummiklätt skaft – kombinerad tandborste/bitring/leksak.

CS Smart ultra soft har 7600 strån – rekommenderas som barn/juniortandborste.

Curaprox tandborstar tillverkas i Schweiz och sedan 2015, även i moderna, egna anläggningar i Degersheim, på Curaplast Schweiz. Curaplast är ett dotterbolag inom Curadens koncern.

Produktionsanläggning: Curaplast i Degersheim, Schweiz.

 

Kort om Curaprox

Curaprox är ett varumärke för munvårdsprodukter från Curaden AG med säte i Kriens, Schweiz.

Curaprox sortiment består bland annat av tandkrämer, tandborstar, mellanrumsborstar och el-tandborstar.

Produkterna finns i över 70 länder på alla 5 kontinenter.

Konsumentdistribution i Sverige sker idag genom 4 olika apotekskedjor: apohem.se, apotea.se, Apoteket AB och Apoteket Hjärtat samt skönhetsproduktskedjan LYKO och Curaprox webbshop.

* iTOP – Curaprox individuellt tränad oral profylax -seminarier.

www.curaprox.se

Källa: Curaden