Många på Riksstämman och Swedental

Riksstämma/Swedental

Riksstämman och Swedental är över för denna gång, ungefär lika hektiskt som vanligt. Deltagarantalet var högt även i år och nyheterna många.

Riksstämman och Swedental är ett oerhört välarrangerat event där många träffas och lär sig mycket nytt. Denna gång var det inget undantag.

I årets upplaga var det också ännu flera deltagare än förra gången detta event gick i Stockholm, dock inte fler än när samma event skedde i Göteborg 2018. I år var det totalt 11 160 deltagare vs 10 023 år 2017. Det innebär en ökning med 11 % jämfört med när det hölls i Stockholm förra gången. Detta märktes också i flera montrar där många stundtals flockades. Speciellt kring montrar som delade ut varuprover. Kanske blir det till julklappar från ”tandfen”?

En mängd utställare gör sina montrar till en populär mötesplats. Exempelvis förde tandvårdskedjan Aqua Dentals monter våra tankar till Las Vegas. Även många andra utställare, såsom Curaprox, hade fullt upp med att ta hand om alla besökare.

Det är också påtagligt att Swedental, till stor del, har blivit en plats för rekrytering.

Mycket av det som visas på mässan är inte bara produkter utan även tjänster och mjukvara. Det handlar bl.a. om digitala flöden och integration av olika system t.ex. digitala avtryck, bilder, röntgen, protetisk tillverkning, boknings-, journal- och betalsystem, etc.

Riksstämmans program har också utvecklats på senare tid. Utöver de självklara odontologiska ämnena, har programmet breddats med andra organisatoriska, politiska och tvärvetenskapliga frågor.

Problemet med Riksstämman och Swedental är att tre dagar inte alltid räcker till för att hinna med allt man vill ta del av och alla man vill möta. Dessutom är det många som kanske bara kan ägna en dag åt sitt deltagande!

/Per Ahlberg, Dental24