Mittmedia uppmärksammar det stora ”Tandlotteriet”

Debatt

I en mycket omfattande artikelserie har Mittmedias tidningar granskat den tandvård som erbjuds ekonomiskt svaga grupper i Sveriges kommuner. Inte oväntat avslöjas att principen lika tandvård för alla inte gäller. Avsaknaden av ett tydligt regelverk medverkar istället till att det ekonomiska biståndet blir ett ”Tandlotteri”.

Kommunlista avslöjar orättvisor

Mittmedia har kartlagt socialtjänstens beslut i samtliga Sveriges kommuner under sammanlagt sex år för att ta reda på hur de bedömer ärenden som rör personer som söker bidrag för att kunna betala sina tandläkarräkningar. Statistiken visar svart på vitt att det finns stora skillnader i Sveriges kommuner.

I Nerikes Allehanda kan man läsa att nivån på den tandvård som beviljas av länets socialtjänster beror på vilken kommun man bor i. I Lekebergs kommun är risken stor att tandvårdsbidraget används för att dra ut tänder medan den risken är betydligt mindre i Hallsbergs kommun.

Det stora ”Tandlotteriet” – grundtryggheten har försvunnit

Mittmedias kartläggning visar på stora orättvisor beroende på var man bor i Sverige. Tyvärr tyder mycket på att grundtryggheten för de socioekonomiskt svaga i samhället har försvunnit under de senaste decennierna.

Tvingas dra ut istället för att laga

I Östersunds-Postens granskning berättar en kvinna:

”Kan bara säga en sak och det är att min mun är en katastrof. Hade mer än gärna kunnat få le igen” skriver en kvinna i ett mejl till ÖP:s reporter Linda Hedenljung och berättar att hon inte varit till tandläkaren på 15 år eftersom hon inte har haft råd.

Kvinnan lever periodvis på underhållsstöd från socialförvaltningen. På 1960-talet hade hon kallats för socialgrupp 3 i den offentliga statistiken.

Än idag är risken fortfarande stor att tandläkaren tvingas dra ut istället för att laga om hon söker samhällets hjälp för sin tandvård.

 

Billigast möjliga behandling

I Nerikes Allehanda berättar flera personer i Örebro län hur de missgynnats av systemet. ”Tandläkaren pratade om stifttänder men socialtjänsten vill ha det billigaste möjliga och då blir det plastgom”, berättade Pernilla för NA. En annan kvinna berättade att hon varit utan framtänder i tre år sedan socialtjänsten nekat henne en ny tandbrygga. Långvarig tandläkarskräck, tidigare banklån för att sanera tänderna och en brygga som inte höll är bakgrunden till hennes besvärliga situation.

Tänderna tillhör kroppen!?

I Gefle Dagblad skriver insändaren Ruthger Silfverstolpe:

”Många tvingas söka hjälp via socialtjänsten och andra hjälporganisationer med varierande resultat. Dessa problem skulle ej behöva uppstå eftersom tänderna tillhör kroppen. De ska då omfattas av den allmänna sjukförsäkringen det vill säga frikort efter uppnått maxbelopp (2 200 kronor). Jag chattade med vår statsminister Stefan Löfven via Aftonbladet angående just detta. Svaret blev ”Det blir för dyrt” (cirka åtta miljarder). Nog borde det finnas medel till detta när statsbudgeten uppgår till cirka 1 670 miljarder?

Tänderna en klassmarkör

Den här granskningen visar att tandvården är jämlik fram till vuxenlivet och så länge tandvården är gratis. Sedan blir den en klassfråga. Inte bara för de människor som söker tandvård via socialtjänsten. Flera undersökningar visar också att många svenskar inte går till tandläkaren för att de inte har råd.

I en ledare i Nerikes Allehanda skriver chefredaktören:

”Tandhälsan blir, faktiskt tydligare än något annat, en klassmarkör. Ingen hankar sig fram med ett brutet ben för att de inte har råd med patientavgiften. Ingen måste tacka nej till en operation för att de inte har pengar att betala för den. Men trasiga tänder kan folk gå med i decennier.

Det är verkligen obegripligt att vi fortfarande inte räknar tänderna som en del av kroppen, som en del av den vanliga vården med samma högkostnadsskydd, utan istället tvingar människor att leva med trasiga munnar som gör att de inte kan leva ett vanligt liv om de inte har tillräckligt med pengar,” skriver Anders Nilsson, chefredaktör NA.

Björn Klinge oroad över ökade klassklyftor

Professor Björn Klinge har i flera år slagit larm om att tänder återigen håller på att bli en klassmarkör. Redan 2015 skrev han i DN om sin oro för ökande ojämlikheter inom tandvården i Sverige.

I Mittmedias intervju med Björn Klinge kan man bl a läsa följande:

Björn Klinge menar att tändernas skick ofta blir avgörande för hur andra uppfattar dig. Han har själv låtit göra en protes med dåliga tänder som han använt för att testa sin tes.

”Jag oroar mig för att vi går mot ett samhälle med tydligare och större socioekonomiska skillnader. Om man då adderar hälsan på ekonomin, det vill säga att den som har sämre ekonomi också med nödvändighet får sämre förutsättningar för att behålla eller säkerställa sin hälsa, då blir det en nedåtgående spiral. Då kan du gå på stan och se vem som har det sämre ställt än de med friska leenden med vita tänder”, säger Björn Klinge.

Han vill att delar av tandvården ska ses som vilken annan sjukvård som helst.

”När jag diskuterar det här så får jag ibland mothugg inte minst från tandvården. Det sägs att om behöver du glasögon så får du betala det själv och behöver du hörapparat så får du betala det själv. Ja, det vet jag. Men om jag har en infektion i ögat eller en infektion i örat då tas det om hand av sjukvården”, säger Björn Klinge.

Björn Klinge menar att tändernas skick ofta blir avgörande för hur andra uppfattar dig. Han har själv låtit göra en protes med dåliga tänder som han använt för att testa sin tes.

Den mest lästa artikeln på Dental24 handlar om de utsatta

På Dental24 har vi många gånger uppmärksammat problemet med att så många människor hamnar utanför tandvårdens ersättningssystem och socialtjänstens bedömningar. Det handlar inte bara nyanlända, som ofta tas upp i debatten, utan helt vanliga människor som av en eller annan anledning har hamnat utanför samhället. Det kan bero på tidigare missbruk, utanförskap eller sjukdom.

Dental24 har också uppmärksammat fall där misshandlade kvinnor inte fått ersättning för att kunna reparera sina skadade tänder och därför inte kunnat söka jobb och komma tillbaka till samhället när de väl rehabiliterats från sina psykiska och kroppsliga skador.

Frivilliga insatser av tandläkare och kliniker

Många tandläkare och kliniker runt om i landet gör fantastiska insatser på frivillig basis för att hjälpa de mest utsatta. De ger av sin egen tid och hjälper patienterna till att söka bidrag från olika stiftelser för att täcka kostnaderna för behandlingen.

Rop på hjälp!

2013 hade Dental24 en artikel om Svensk Tandräddning. Just den artikeln är sedan dess en av de mest lästa artiklarna på Dental24 och har via Google-sökningar visats 1000-tals gånger! Dental24 får också regelbundet mejl och brev från personer som ropar på hjälp.

Ett politiskt problem

Problemet är knappast odontologiskt utan politiskt. Tandvården styrs mer av politiska beslut än av vetenskap och sunt förnuft! Vi hoppas att tandvården och välbefinnandet kommer att prioriteras högre av politikerna i framtiden. Tandvården verkade ha kommit i skymundan för allt annat under en period men nu kanske vi kan skönja en förändring!

Tack Mittmedia för ert fantastiska initiativ!

Per Ahlberg och Gunilla Ekholtz
Dental24

 

Lyssna/läs också Dental24s intervju med hälsominister Gabriel Wikström som gjordes i samband med Socialdemokraternas kongress i april 2017:

Podcast: Intervju med hälsominister Gabriel Wikström
Artikel: Tandvården högt på S-kongressens agenda

 

Ett urval av artiklar från Mittmedias stora serie (obs: plustexter – för prenumeranter och plus-kunder):

Tandprofessorn är oroad över ökade klassklyftor: ”Alla har rätt till ett leende”
Flest tänder dras ut i Lekeberg – större chans att behålla tänderna i Hallsberg
Ann-Sofie har varit utan framtänder i tre år
Pernilla fick dra ut alla tänderna i överkäken: ”Socialtjänsten vill ha det billigaste möjliga”
Så många tänder dras i din kommun – hela listan
Här har man minst antal tänder kvar – hela kommunlistanUnik granskning: Din hemkommun avgör om du får behålla tänderna

Mittmedia är en av Sveriges största mediekoncerner. Detta är några av koncernens dagstidningar:

Arbetarbladet
Dala Demokraten
Gefle Dagblad
Länstidningen i Östersund
Nerikes Allehanda
Sundsvalls Tidning
Vestmanlands Läns Tidning
Östersunds-Posten

www.mittmedia.se

 

Taggar
Debatt