Munbakterie kopplas till både cancer och åderförkalkning

Avhandling

Munbakterien orsakar både åderförkalkning och cancer.

– Vi såg att gener från bakterien kan kopplas till cancer i munhålan och bukspottscancer. Ett nytt steg i forskningen är att följa upp cancerspåret, kommenterar Boxi Zhang sin doktorsavhandling vid Örebro universitet.

Sambandet mellan tandlossningssjukdom och åderförkalkning är känd. Det Boxi Zhang nu visar i sin avhandling är hur det går till på cellnivå. Forskningen gav också ett mer oväntat resultat i och med kopplingen till olika former av cancer.I en forskargrupp vid Örebro universitet och USÖ, under ledning av professor Torbjörn Bengtsson, har Boxi Zhang kartlagt hur en bakterie som orsakar tandlossning, Porphyromonos gingivalis, kan leda till åderförkalkning och andra hjärtsjukdomar. Denna bakterie kan spridas i kroppen till exempel när vi borstar tänderna.

Boxi Zhang har följt hur Porphyromonos gingivalis påverkar cellerna i den glatta muskulaturen i kärlväggen Cellerna har utsatts för tandlossningsbakterien och sedan har Boxi Zhang analyserat vilka gener som förändrats och i lett till inflammationer som i sin tur fått cellerna i muskelvävnaden att dela sig och orsaka åderförkalkning. Mer om forskningen här.

Avhandlingen har klargjort mekanismerna bakom kopplingen mellan tandlossningsbakterien och åderförkalkning.

– Målet är att hitta behandlingar mot tandlossning och de andra sjukdomar som bakterien orsakar. Ett steg framåt är att hitta markörer för att bättre kunna ställa diagnoser, säger Boxi Zhang.

Mer om studien om kopplingen mellan tandlossningsbakterien och påverkan på celler i den glatta muskulaturen i blodkärlen finns att läsa här och hela studien finns här. Boxi Zhang doktorerar 6 november.

För mer information kontakta:

Boxi Zhang (engelska), 072-370 65 52, boxi.zhang@oru.se

Källa: Örebro Universitet

Taggar
Avhandling