Nattmänniskor har högre risk för karies

STUDIE

Ungdomar som är kvällsmänniskor har nästan fyra gånger högre risk att ha karies jämfört med ungdomar som är morgonpigga. Det visar en studie utförd i Folktandvården i Uppsala som publicerats i internationell tidskrift.

 

Att dygnsrytmen och morgontröttheten påverkas under tonåren och puberteten är känt. Men hur dygnsrytmen påverkar matvanor, tandborstning och risken för karies, ville en tandhygienist vid Folktandvården i Uppsala ta reda på.

 

196 ungdomar mellan 15 och 16 år undersöktes och fick svara på frågor om sin dygnsrytm samt sina levnadsvanor. Resultatet visar att det nästan än fyra gånger vanligare att kvällsmänniskorna har högre risk att få karies än de som somnar och går upp tidigt. En förklaring kan vara att ungdomar hellre sover längre på morgonen och inte hinner äta frukost, vilket skulle kunna öka risken för småätande under dagen. Det var också mer vanligt att de inte borstade tänderna morgon och kväll.

 

– Det här visar att dygnsrytmen är en faktor att ta hänsyn till vid planering och rådgivning för högriskpatienter och att vi anpassar informationen till ungdomar om hur dygnsrytmen kan påverka munhälsan, säger Birgitta Jönsson, medförfattare till artikeln.

Birgitta_JonssonBirgitta Jönsson

 

Resultatet publicerades nyligen i International Journal of Dental Hygiene. Studien är gjord inom ramen för forskning och utveckling vid Folktandvården i Uppsala län samt med stöd av författarnas institutioner.

 

Källa: Landstinget i Uppsala län

Taggar
STUDIE