Amerikanska Danaher köper Nobel Biocare

Företagsnytt

Företagsnytt: Det blir amerikanska Danaher som förvärvar schweiziska Nobel Biocare, det forna svenska börsbolaget som är specialiserat på tandimplantat och protetik.

Danaher betalar ett pris motsvarande 2,2 miljarder dollar kontant, motsvarande 15,7 miljarder sek, för Nobel Biocare inklusive skulder och nettokassa, enligt ett pressmeddelande från Danaher. Per aktie betalar det amerikanska bolaget 17:10 schweizerfranc.

Budet är förankrat hos Nobel Biocares styrelse.

Nobel Biocare omsatte i fjol 567 miljoner euro (750 miljoner dollar baserat på valutakursen vid årsskiftet).

 

Det har tidigare förekommit uppgifter om att EQT varit intresserat av att köpa Nobel Biocare och pressuppgifter har gjort gällande att EQT till och med presenterat ett budförslag på 17 schweizerfranc per aktie. Det ska dock ha föranlett Nobel Biocare och dess rådgivare Goldman Sachs att bjuda in fler intressenter för att få ett högre bud.

Nobel Biocare har gått starkt på börsen under höstens inledning och den nivå som Danaher nu lägger sitt bud på är under den senaste stängningskursen på 18:10 schweizerfranc i fredags. När handeln startade på måndagen föll aktien ned mot budnivån 17:10 schweizerfranc.

 

Källa: MedTech Magazine/Nyhetsbyrån Direkt

 

Notera: Andra samtida företagsaffärer

Samtidigt som Nobel Biocare säljs till Danaher för 2,2 miljarder dollar (15,7 miljarder svenska kronor) köper Microsoft det svenska spelföretaget Mojang AB med dataspelet Mincraft för 2,5 miljarder dollar (18 miljarder svenska kronor). Mojang AB grundades för 5 år sedan (2009) av Markus Persson.

Mojang AB omsatte 2013: 290 miljoner dollar.

Taggar
Företagsnytt