Ny komposit – En kompositfärg täcker in hela Vita-skalan

PRODUKTNYHET

TS Dental lanserar Omnichroma - årtiondets största nyhet inom kompositområdet.
Processen är nästan magisk – en helt grå tand matchar perfekt med kompositen men det gör även en ljus A1.

Det är tillverkaren av Estelite, Tokuyama Dental som utvecklat den nya kompositen Omnichroma. Metoden för färgmatchningen är patenterad men fungerar förenklat så att kompositen via strukturerad ljusbrytning återger färgen av den omgivande tandsubstansen efter härdning. För att åstadkomma maximal färganpassning färgar Tokuyama fillerpartiklarna istället för att på konventionellt sätt pigmentera kompositmassan.

– Visst har det tidigare funnits kompositer med bra kameleonteffekt, men aldrig någon som varit i närheten av att täcka hela Vita-skalan. Dessutom ljusnar även fyllningen vid blekning. Det här är en komposit alla måste testa. Vi kan garantera en wow-upplevelse säger, Anna Nordström produktspecialist TS Dental.

Tandläkare Clas Oscarsson som har lång erfarenhet inom estetisk tandvård är en av de första i Sverige som fått testa kompositen.

Min första reaktion var verkligen att det är magiskt. Dessutom blir det snyggt, fin glans, lättskulpterat och arbetssättet är enkelt. Förutom att man kan hoppa över färgmatchningen arbetar man likadant som med vanlig komposit. Det enda tillägg som finns är en blocker som man kan använda sig av om man t.ex. vill täcka missfärgade områden så att det inte blir missfärgningen som kompositet speglar.

Fall av tandläkare Clas Oscarsson med komposit Omnichroma

Bild 1- Kavitet, Bild 2- Fyllning innan ljushärdning, Bild 3- Färdigt resultat

Fördelarna med att bara behöva en färg är många. Den tidsbesparande effekten när det kommer till färgtagning, beställning och lagerplanering är en. Den ekonomiska aspekten av att du slipper kassera utgångna specialfärger och ett minskat kompositlager är en annan. Självklart så innebär användandet av Omnichroma också den praktiska fördelen att färgtagningen inte kan bli fel.

Tandläkare Alexander Arehsdal har ett stort intresse av kompositmaterial och säger efter test av Omnichroma:

”Omnichroma är en revolutionerande ny komposit som har ändrat mitt sätt att göra tandfyllningar. Med dess unika kameleont effekt behöver man som tandläkare inte längre oroa över färgavvikande fyllningar. Efter applicering av kompositen, ljushärdning och polering anpassar sig materialets färg till angränsade tandvävnad.  Jag kan inget annat än applådera Tokuyama Dental för deras utveckling av denna unika produkt, det stora innovativa försprång de erhållit på marknaden och varmt rekommendera denna tidssparande och fantastiska produkt till kära kollegor i branschen.”

Källa: TS Dental

Taggar
PRODUKTNYHET