Nyttan av en bra hållning

ERGONOMI

Hållning beskriver hur olika kroppsdelar förhåller sig till varandra och är positionen som du intar för att hålla dig upprätt mot gravitationen medan du står, sitter eller ligger. En bra hållning är en position där vikten är jämnt fördelad över kroppen, så att ingen sida utsätts för mer belastning än någon annan.

En rak, upprätt kroppshållning ger oss fördelar som mer ork, mer energi och bättre självförtroende! Genom att hålla kroppen uppsträckt likt en maktposition såsom att göra sig lång och bred, öppna upp bröstet, och ta plats i kroppsspråk och rörelser påverkas dina hormoner. Testosteronet ökar vilket ger självförtroende och trygghet. Samtidigt minskar kortisolnivåerna vilket minskar stress och ångest. Dålig hållning däremot har motsatt effekt. En bra kroppshållning har därmed stor betydelse för vår mentala hälsa, vår fysik och vårt välbefinnande.

Studier gjorda i den dentala arbetsmiljön:

Det gäller att sitta med rak rygg och hålla huvudet som en rak förlängning av ryggraden. Vi ska tänka att det går en rak linje sett från sidan, från öronen och ned genom axel, höft och till hälen på golvet. I den positionen är vi som starkast.

Det är bara genom att sitta på en ergonomisk sadelstol med tvådelad sits du över tid och utan farligt tryck i underlivet kan sitta i hälsosam lodlinje.

 

Foto och text är gjort samarbete med Salli

Taggar
ERGONOMI