Omöjligt att bli antagen på universiteten i Sverige!

UTBILDNING

Det hävdar ”Study-for-a better-future”, en matchningstjänst för nordiska studenter som vill studera utomlands. Den stora bristen på studieplatser inom vårdrelaterade utbildningar i Sverige gör att alltfler studenter söker sig universitet utomlands. I Spanien svarar man med att öka studieavgifterna för utländska studenter till följd av det ökade söktrycket.

Svårt få studera till drömyrket i Sverige

– Tidigare år har våra studenter varit på jakt efter ett äventyr eller möjligheten att studera i ett annat land. Många ville ta chansen att lära sig ett nytt språk eller uppleva en annan kultur. I år märker vi dock en tydlig skillnad. Fler studenter väljer nu att vända sig till oss för att ens få chansen att studera mot deras drömyrke, då de känner att de inte har den chansen hemma i Sverige, säger Kian Nia, vd Studyforabetterfuture.

Även tandläkare

Studyforabetterfuture har länge haft många läkarstudenter som sökt sig till lärosäten i Spanien, Cypern, Litauen m fl. Studenterna har upplevt att det varit mer eller mindre omöjligt att bli antagen på läkarprogrammet i Sverige. I år har denna trend även börjat innefatta tandläkar-, veterinär-, farmaceut-, och sjuksköterskestudenter, vilket är en stor förändring menar Kian.

– Det är väldigt tråkigt att så många studenter känner att de inte har möjligheten att studera till dessa vårdyrken hemma i Sverige. Känner vi av den här trenden från våra utlandsstudenter, finns risken att många studenter som vill stanna i Sverige och studera till läkare istället väljer att studera en annan utbildning vid universitetet. Detta samtidigt som vi varje dag läser om de allvarliga bemanningsbristerna inom den svenska sjukvården, avslutar Kian.

Stor ökning

Över 650 studenter har anmält sitt intresse för att studera vid vårdrelaterade program sedan årsskiftet genom Studyforabetterfuture. Dessutom har nästan lika många anmält sig i höstas för att påbörja sina studier efter sommaren 2018.

 

Studyforabetterfuture (publ) grundades 2012 som ett initiativ för att hjälpa studenter från främst Skandinavien att komma in på privata universitet i Spanien. Idag matchar Studyforabetterfuture skandinaviska studenter med universitet över hela Europa, från Litauen till Cypern. Visionen är att  bekämpa bristen på högutbildade akademiker i hela Europa. Läs mer: www.Studyforabetterfuture.com

 

Källa: Pressrelease

Taggar
UTBILDNING