Operation Smil

Företagsnytt

Välgörenhet: Nästa vecka samlas över 300 volontärer från 23 olika länder runt om i världen (varav 18 svenskar) för att genomföra ett av de största medicinska uppdragen som någonsin genomförts i Vietnam.

Målet är att genomföra omkring 700 operationer på fem dagar – en insats som kräver mycket logistik och erfarenhet att genomföra.

Sedan 1984 har den medicinska hjälporganisationen Operation Smile genomfört mer än 220 000 operationer på barn som lider av allvarliga ansiktsdeformiteter, framförallt läpp-, käk och gomspalt,  i länder som saknar resurser och utbildad personal. Idag finns organisationen i närmare 60 länder. I Vietnam har Operation Smile arbetat i 25 år. Operationerna kommer denna gång att genomföras parallellt på sex olika orter och städer i landet, bland annat i Hanoi, Ho Chi Minh-city och Hue. OperationSmile2

– Vi anser att alla barn ska ha tillgång till säker medicinsk vård redan när de är små, säger Operation Smiles grundare, den amerikanske plastikkirurgen och tandläkaren Bill Magee.

– Uppdraget i Vietnam är ett utmärkt exempel på hur vi samarbetar över nationsgränser, när hundra-tals medicinska volontärer från hela världen samlas för att jobba stenhårt mot ett gemensamt mål.

De svenska volontärerna består av bland annat plastikkirurger, tandläkare, sjuksköterskor, narkos- och barnläkare samt logopeder från flera stora sjukhus och mindre vårdinrättningar runt om Sverige. Volontärerna åker på sin fritid och arbetar helt utan ersättning.

–  Jag har längtat efter att få åka ut på uppdrag igen, ända sedan jag var i väg på mitt förra uppdrag i Rwanda. Att få vara med och hjälpa andra, det är så berikande.  Det känns extra roligt att få åka iväg på ett så här stort uppdrag och att få jobba ihop med människor från hela världen, säger Maria Dahlin, sjuksköterska och volontär för Operation Smile.

Operation Smiles internationella medicinska team består av volontärer från Australien, Bolivia, Bra-silien, Kina, Dominikanska republiken, Egypten, Indien, Italien, Irland, Japan, Jordanien, Mexiko, Marocko, Panama, Filippinerna, Ryssland, Sverige, Sydafrika, Thailand, Förenade Arabemiraten, Storbritannien, USA och Vietnam. En stor del av uppdraget finansieras av Svenska PostkodLotteriet.

Många av barnen som Operation Smile träffar har svårt att äta och prata och tvingas leva undangömda. Tack vare medicinska volontärer, som delar med sig av sin tid och sin kunskap, kan barn med ansiktsdeformiteter erbjudas operation utan kostnad för deras familjer. En operation, som tar mindre än en timme och som kostar runt 2400 kronor, förändrar ett barns liv för alltid. Sedan starten har över 220 000 operationer utförts, men många barn väntar fortfarande på att få hjälp.

 

Källa: Operation Smile

Taggar
Företagsnytt