Per-Ingvar Brånemark fick Europeiska patentverkets prestigefyllda uppfinnarpris

Personnytt

Professor emeritus Per-Ingvar Brånemark vid Sahlgrenska akademin vann Europeiska uppfinnarpriset, European Inventors award, i kategorin ”livstidsprestation. Han prisades idag av Europeiska patentverket (EPO) för sin utveckling av osseointegration, en metod som går ut på att förankra proteser direkt i skelettet.

 

”En banbrytande utvecklare av osseointegration, en numera vanligt förekommande medicinsk metod som går ut på att skapa en stabil övergång mellan titanimplantat och ben. Dessutom konstateras också att miljontals människor har kunnat dra nytta av den här revolutionerande metoden”, skriver EPO idag i sin presentation av pristagaren Per-Ingvar Brånemark.

 

PI_Branemark

Professor Per-Ingvar Brånemark

Foto: Johan Wingborg

Europeiska uppfinnarpriset delades ut av EPO och EU-kommissionen för första gången år 2006 och räknas som det mest prestigefyllda priset för europeiska uppfinnare. Vid årets upplaga var 15 europeiska uppfinnare nominerade inom en rad olika forskningsområden. Priset delades ut i fem olika kategorier. Professor Per-Ingvar Brånemark vid Sahlgrenska akademin tävlade i kategorin ”livstidsprestation”. Tävlingens bidrag bedöms utifrån uppfinningens teknik, ekonomiska påverkan och sociala relevans.  

Professor Per-Ingvar Brånemark är en av pionjärerna inom osseointegration och började utveckla metoden i början på 1960-talet. Han upptäckte att titan inte stöttes bort av kroppen utan istället integrerades med omkringliggande benvävnad.
Upptäckten användes till att börja med för att behandla tandlöshet genom dentala titanimplantat – en behandlingsmetod som spridit sig över världen och höjt livskvaliteten för miljontals människor. Metoden har sedan dess vidareutvecklats och idag används osseointegration även för bland annat ben- arm- och ansiktsproteser samt förankring av hörapparater.

Källa: Sahlgrenska akademin Göteborgs universitet

För mer information om priset ››

Videointervju med P-I Brånemark ››

Taggar
Personnytt