Rapport från Scandefa Köpehamn den 2-4 april 2014

Dental24: Dr Frank Spear, den välkända amerikanske föreläsaren inom restorativ och estetisk tandvård var årets huvudtalare. På mässgolvet trängdes ny digital teknik med bl.a endo- och benersättnigsprodukter samt olika hjälpmedel som Isolite från Unident som utsågs till Årets produkt.

Tack vare närheten till Sverige träffar man alltid många svenska utställare och besökare på Scandefa. Årets upplaga hade troligen lite färre utställare än förra året. I gengäld var utställning lättöverskådlig och välkomnande med en väl tilltagen lugn hörna med Speakers’ corner och bra sittgrupper som andningshål för besökarna.

I år hade den danska Tandläkarföreningen och Scandefa valt att förlägga arrangemanget onsdag – fredag (istället för torsdag – lördag) och längre fram får vi säkert veta om försöket föll väl ut.

Det samlade antalet besökare på Scandefa 2014 var 10.099, d v s i linje med 2013 som samlade 10.283 besökare. Antalet besökare från Sverige var 1.725.

Årets huvudtalare stal showen!?

Det vetenskapliga programmet dominerades av årets huvudtalare, den välkända amerikanske föreläsaren inom restorativ och estetisk tandvård, Dr Frank Spear.  Hans mycket uppskattade föreläsningar på temat ”Treating the worn dentition” och ”Demystifying Occlusion – in theory and clinical points” pågick både för- och eftermiddag på onsdag och torsdag. Intresset för hans föreläsningar och andra intressanta vetenskapliga program bidrog säkert till att det var lite glest med besökare på mässgolvet den första dagen.Kanske finns det en lösning med längre pauser eller en snitslad bana för att öka trafiken bland montrarna? Frank Spear
Dr Frank Spear

 

Scandefa Prisen 2014 till Unident

Isolite2

Årets vinnare blev Unident AB/Unident Danmark Aps med produkten Isolite.

Isolite är ett unikt oralt isoleringssystem, som ger total kontroll över den orala miljön genom att hålla patientens mun öppen och hålla tungan och kinden tillbaka.

Bland de nominerade till priset fanns också Dürr Dental med Vector Paro; Zenith Dental med Physics extraktionstänger; Rönvig Dental med CALAJECT och GC Nordic med everXPosterior.

 

Digital teknik vinner mark

På mässgolvet var det tydligt att den digitala tekniken tar sig in på alltfler områden. Enligt ledande leverantörer har den digitala chair-side tekniken liksom digitala avtryck kommit längre i Danmark och Norge.

 

 Varning för tjuven!

Oturen var tyvärr framme för några av utställarna på Scandefa. Natten mellan onsdag och torsdag fick W&H, KaVo, NSK och BNR besök av tjuvar som tog sig in i de låsta utrymmena i montrarna och stal vinkelstycken, turbiner och andra värdefulla instrument. Det hela verkade vara ett beställningsjobb och polisutredning pågår. Nästa år kommer Scandefa att erbjuda möjlighet till inlåsning i värdeskåp eller liknande för att förhindra liknande missöden.

 

Som alltid var det god stämning på Scandefa och mycket att ”hygge” sig med i Köpenhamn!

 

/Dental24