Regioner storsatsar på Swedental

Mässnytt / Riksstämman

Västra Götalandsregionen och Folktandvården Sörmland genomför tidernas storsatsning under årets Swedental/Odontologisk Riksstämma. De bjuder in all sin tandvårdspersonal, 3 400 anställda, till Göteborg.
- Vi ser det som ett lysande tillfälle till kompetensutveckling och kitta ihop vår grupp, säger Peter Vrager, VD för Folktandvården Sörmland.

I båda fallen är det första gången man genomför en så massiv satsning. Tidigare har man deltagit med mindre delegationer, nu bjuds alla anställda in.

Västra Götalandsregionen, med cirka 3 000 tandvårdsanställda, sätter in chartrade bussar för att ta personal som bor runt om i regionen till Göteborg.

Halva personalstyrkan bjuds in 12 november, den andra halvan dagen därpå.

Gunnar Eriksson, Tandvårdsdirektör Folktandvården VGR

Programmet inleds med ett förmiddagspass i Svenska Mässans kongresshall. Eftermiddagen ägnas åt riksstämman och besök på Swedental.

I kvällsaktiviteterna ingår en jazzkonsert på Konserthuset, med Viktoria Tolstoy, Nisse Landgren och Bohusläns Big Band.

Tandvårdsdirektör Gunnar Eriksson ser initiativet som en viktig del i medarbetarnas motivation och kompetensutveckling:

– Ja, det är ett alldeles utmärkt tillfälle. Vi får dels möjlighet att spegla vår verksamhet som den ser ut idag, dels blicka framåt, säger han.

Man går bl a igenom fyra viktiga forskningsområden där regionen samarbetar med Odontologiska institutionen vid Göteborgs universitet.

– Att vi, på det här sättet, kan kombinera vår egen konferens med riksstämman och mässan ser jag som en jättestor fördel, menar Gunnar.

– Vår ambition är att göra om den här satsningen varje gång riksstämman äger rum i Göteborg, vilket borde vara vartannat år och inte vart tredje som idag.

Folktandvården i Sörmland resonerar likadant – fast tvärtom! – när man väljer rikstämman i Göteborg framför den i Stockholm.

– Vi vill göra det här tillsammans. Därför chartrar vi ett tåg till Göteborg och en spårvagn genom stan, vi bor på samma hotell och har en gemensam social aktivitet på kvällen, förklarar Peter Vrager, VD.

Peter Vrager, VD Folktandvården Sörmland

– Det hade inte alls blivit samma anslag om vi åkt till Stockholm. Då hade var och en rest för sig, vi hade inte hållit ihop på samma sätt. Nu blir det en utvecklingsresa.

410 av 460 anställda i Sörmland har anmält sig: de reser tidigt torsdag 12 november och kommer hem sent på fredagskvällen.

Dag ett i Göteborg ägnas åt en egen konferens kring affärsplan och en nyligen genomförd kundundersökning. På kvällen blir det exotiska naturupplevelser, mat och dans på Universeum, granne med mässan.

Hela dag två ägnas åt besök på Swedental och riksstämman, där alla får välja fritt bland programpunkterna.

– På så sätt kan alla välja sin inriktning och uppdatera sig inom sin egen specialitet, säger Peter.

– Vi märker redan en stor entusiasm för det här initiativet. Vår personal finns utspridd på 22 olika arbetsplatser, vi ses sällan. Vi tror att det är väldigt bra att förenas på det här sättet, inte minst för att uppnå våra gemensamma mål.

Text: Björn Hultman

Källa: Svenska Mässan/Swedental