Scancart förenklar övergången till digital tandvård

PRODUKTNYHET

Det började med att han ville utveckla sin klinik mot ett mer digitalt arbetssätt. Ganska snart hade han identifierat ett antal betydelsefulla förbättringsområden. I det nya företaget Scancart inriktar sig tandläkare Staffan Söderström på att optimera användarvänlighet för intraorala scanners och digitala arbetsflöden. Första produkten från Scancart heter Shift och är en ny typ av datorvagn (”cart”), med fokus på ergonomi, flexibilitet och kommunikation.

Shift, vars namn anspelar på skiftet från ett analogt till digitalt arbetssätt, är utrustad med en speciellt utvald bildskärm samt mus och tangentbord. Alla komponenter har en synnerligen väl genomtänkt placering. Vagnen rymmer även en smart förvaringsplats för din dator.

 

– I mitt arbete med digital tandvård såg jag stora utvecklingsmöjligheter, bland annat inom viktiga funktioner såsom god patientkommunikation och användarvänlighet, säger Staffan Söderström. Dessa funktioner förbättras av en stor bildskärm, användning av tangentbord samt en mus som förbättrar precisionen vid exempelvis markering av preparationsgräns. Kommunikation med tandtekniker fordrar till exempel en väl ifylld labsedel. Detta görs enklast genom att skriva med ett tangentbord.

Vagnens medicinskt klassade bildskärm har även touchfunktion vilket underlättar patientkommunikationen. Tangentbordet och musen är hygieniskt utformade. Andra finesser är utdragbar kabel, ställbar tangentbordshylla med handledsstöd, magnetiska fästen för scannerspetsar och kalibrerings-kit som kan placeras på valfri plats på vagnen.

– Det är en stor fördel att alla tillbehör finns med på vagnen så att man slipper springa och hämta dem i ett annat rum, säger Staffan Söderström.

Utrymmet i cartens nedre del möjliggör användning av stationära datorer med hög prestanda. Detta är något som ofta krävs när CAD-arbete ska utföras. För tillfället testas även en batteribackup för att datorn inte ska behövas startas om vid förflyttning mellan olika behandlingsrum.

– Att kunna använda en stationär dator som kan uppgraderas, bytas ut eller skickas in på service utan att hela carten behöver packas ihop, gör det enklare och minskar risken för driftstörningar. När man väl börjat med intraoral scanning vill man inte vara utan den en enda dag, betonar Staffan.

All mjukvara är på samma enhet och kronan kan designas i CAD direkt efter preparation och scanning. För den tandläkare som önskar arbeta med 3Shapes Design Studio och framställa kronor, chairside, är Scancart Shift särskilt väl lämpad.

– Vårt mål med Scancart är att göra det enklare för fler kliniker att börja med digital tandvård, avslutar Staffan.

På mässan Swedental lanserar Scancart sin första vagn, som finns i monter A01:24.

Källa: Tandl. Staffan Söderström, Scancart

 

Relaterat

Taggar
PRODUKTNYHET