Intressanta innovationer från Futurumklinikens testbädd

Innovation

Futurumkliniken vid Odontologiska fakulteten på Malmö Högskola är en testbädd där tandvårdens aktörer träffas för att testa, utveckla och förbättra framtidens tandvård. Intressanta innovationer som den flexibla implantatdistansen Addbutment® och infärgningsenheten ColorCube var några av de spännande produkter som nyligen visades upp vid en innovationsdag på Malmö Högskola.

Verksamheten vid Futurumkliniken är en samverkan mellan industri, företag, innovatörer, akademi och samarbetspartners i nationella och internationella nätverk.

Innovationshjälp från idé till marknad

– Genom våra samarbeten skapas en innovationskraft som underlättar utvecklingsprocessen hela vägen från idé, via kunskap och forskning, till marknad, säger Göran Urde, övertandläkare och verksamhetsansvarig vid Futurumkliniken.

– Vi välkomnar kontakter med innovatörer och andra intressenter inom tandvården för samarbeten, innovationshjälp, test/utvärdering av utrustning och utvärdering av vetenskapliga frågeställningar.

Den 27 april invigdes Malmö högskolas nya innovationsmiljö Storm. På utställningen visade Futurumkliniken bland annat exempel på produkter som genom innovationshjälp tagits från idéstadium till marknaden genom en process med vetenskaplig rådgivning, produkt- och konceptutveckling, in vitro-tester, CE-märkning samt hjälp med affärsplan, marknadsstöd och finansiering.

Addbutment®

Innovationsprocessen illustrerades med implantatdistansen, Addbutment®, Addbutment Dental AB, som är en patenterad flexibel distans för vinkling upp till 45 grader.

Uppfinnaren Bo Ekström, Tandia, har länge arbetat med att få fram en lösning på de vanliga vinklingsproblem som uppkommer på grund av icke-optimala implantatplaceringar eller fall som helt enkelt är svåra.

Genom samarbetet med Futurumkliniken utvecklades konceptet som består av en produkt, en storlek och en plattform. Den flexibla anslutningen med metallisk tätning kan vinklas upp till 45 grader och passar de flesta implantatsystem. Fixering av distansen kan ske i den säkraste och mest lämpliga vinkeln. Den tid och pengar som sparas av både tandläkare och tekniker är betydande.

Addbutment® är en flexibel implantatdistans vars anslutningen kan vinklas upp till 45 grader och passar de flesta implantatsystem.

ColorCube förenklar för dentallab att t ex färga in titankomponenter till dentala konstruktioner.

ColorCube

Även ColorCube, T Technology ApS, en titananodiseringsenhet för infärgning av titankomponenter presenterades som ett gott exempel på en innovation som tagits från idé till marknad. På mindre än ett år har produkten utvecklats och säljs nu i ett flertal länder med hjälp av Futurumklinikens nätverk.

ColorCube förenklar för dentallab att t ex färga in titankomponenter till dentala konstruktioner.

Fakta om Futurumkliniken

Futurumklinikens forsknings- och utvecklingsverksamhet omfattar bland annat uppdragsforskning, in vitro– och kliniska studier i nationellt nätverk, innovationshjälp, test/utvärdering av utrustning, showroom där samarbetspartners kan visa upp sina senaste produkter/utrustningar för presumtiva kunder, utbildningar och odontologisk konsultation.

 

Läs mer:

Futurumkliniken

Addbutment

ColorCube

 

Av Camilla Johansson, MScDT/testkoordinator Futurumkliniken

 

 

Taggar
Innovation