Stora pensionsavgångar inom tandvården, utbildade tandsköterskor behövs!

UTBILDNING

Av de som idag arbetar som tandsköterskor är hela 31 % i åldern 55-64 år, vilket innebär att rekryteringsbehovet och efterfrågan på nyutbildade tandsköterskor är enormt i stora delar av landet. På Vårdykeshögskolan kan du läsa YH-utbildningen Tandsköterska. Utbildningen ger dig kompetens att arbeta som tandsköterska på en tandvårdsklinik i nära samarbete med tandläkare.

Att byta bransch och vidareutbilda sig i vuxen ålder

På utbildningen Tandsköterska i Karlstad läser Marina Berglund. Hon är 43 år gammal och har tidigare jobbat inom bank och finans i 14 år. Hon har tidigare gått en tvåårig social linje, IFU-försäkringsutbildning i företagsförsäkringar och även vidareutbildat sig inom bank och finans.

– Jag hamnade i den här branschen eftersom jag under flera års tid funderat på yrket. Jag är omhändertagande som person och tycker om att jobba med människor. Jag har alltid velat ge bra service så att mina kunder varit nöjda, vilket jag även känner att jag kan bidra med det även inom tandvården. Att byta bransch och yrke är både utvecklande och lärorikt. Samtidigt som det är roligt och stimulerande att läsa som vuxen.

Prova de teoretiska kunskaperna praktiskt redan innan examen

I Karlstad bedrivs yrkeshögskoleutbildningen Tandsköterska i nära samarbete med Folktandvården Värmland. Utbildningen bedrivs på heltid under tre terminer där teoretiska lektioner med föreläsare från branschen varvas med praktik på tandkliniker eller i Vårdyrkeshögskolans utbildningslokaler. I YH-utbildningen ingår 16 veckors praktik på en arbetsplats som är fördelade på tre olika perioder om 2-9 veckor.

– Vi har läst några kurser inom anatomi och anestesi som var varit väldigt intressanta. Men även tiden vi varit ute på LIA, Lärande i arbete (praktik) har varit mycket lärorik berättar Marina.

Efter avslutad YH-utbildning till tandsköterska kommer man att ha de kunskaper och färdigheter som krävs för att arbeta som tandsköterska i ett vårdteam på en tandvårdsklinik. Förutom att assistera tandläkaren har man som tandsköterska också självständiga arbetsuppgifter av olika slag. Man kommer bland annat arbeta med tandvårdsklinikens administration, hygien-, miljö- och kvalitetsarbete. Yrkeshögskoleutbildningen till tandsköterska skall också ge kunskaper om förebyggande och behandlande tandvård samt stimulera till fortsatt lärande.

Behovet av tandsköterskor är stort

Marina berättar att om man är noggrann, flexibel, lyhörd, har bra simultanförmåga och ligger steget före genom god planering så har man troligtvis god chanser att lyckas väl inom tandvården. Behovet är stort och möjligheterna många.

– Redan innan examen, har jag fått jobb inom Folktandvården vilket ju såklart är hur roligt som helst. Jag ser fram emot att börja jobba där och sedan får man se vad framtiden har att erbjuda.

Hon berättar för oss att hon trivs på Vårdyrkeshögskolans utbildning till Tandsköterska och att det var en nystart i karriären.

– I min klass var vi väldigt ambitiösa och intresserade av att lära sig. Vi hade många bra engagerade föreläsare och det var lärorikt och roligt att det var blandad ålder i klassen, avslutar Marina.

Är du också intresserad av att läsa till Tandsköterska? Utbildningen i Karlstad är fortfarande öppen för ansökningar.

Läs mer om utbildningen här >>

 

Källa: Plushögskolan

Taggar
UTBILDNING