Svensk tandläkare och arkeolog grävde fram 3000 år gammalt guldfynd + tänder i Cypern

ARKEOLOGI

En arkeologisk expedition ledd av Peter Fischer senior professor i antikens kultur och samhällsliv vid Göteborgs universitet samt tidigare tandläkare från Göteborgs har upptäckt en av de rikaste gravarna från sen bronsålder på Cypern. Bland fynden fanns fantastiska guldsmycken hundratals rikt bemålade keramiska kärl och tänder.

Sedan 2010 har Peter Fischer, lett den Svenska Cypernexpeditionens utgrävningar på plats under sju säsonger.

− Grävningen under maj och juni i år blev den mest framgångsrika. Vi upptäckte en äldre stadsdel från omkring 1250 f.Kr. och en oerhört rik grav, en av de rikaste på Cypern från denna period, säger Peter Fischer.

Hala Sultan Tekke var en upp mot 50 hektar stor bronsålderstad från tiden 1600-1150 f.Kr. som hade vidsträckta förbindelser som även inkluderade Sverige.

 

 

Fynden, som är drygt 3 000 år gamla, påträffades i en grav som enligt Peter Fischer sannolikt är en familjegrav för åtta barn och nio vuxna. Föremålen, som inte får lämna Cypern, bearbetas just nu och kommer sedan att ställas ut på museum i Nicosia eller Larnaca. För att hindra utomstående att ta sig in på utgrävningsområdet har vakter fått i uppdrag att hålla extra tillsyn.

Alla foton med copyright: Peter Fischer

Källa: Pressmeddelande Göteborgs Universitet

 

Taggar
ARKEOLOGI