Sverkerpriset till innovatörerna Matts Andersson och Agneta Odén

utmärkelse

Årets Sverkerpris gick till tandläkarna Matts Andersson och Agneta Odén. Priset delades ut i samband med en föreläsning i digital protetik på årets Riksstämma. De båda innovatörerna belönades också med Forssbergs pris vid invigningen av Riksstämman.

Sverkerpriset 2017 gick till Agneta Odén och Matts Andersson för deras insatser att utveckla och förändra sättet att arbeta med och framställa keramiska material för tandvården.

Professor Matts Andersson uppfann den digitala Procera-metoden för industriell tillverkning av tandkronor i början av 1980-talet. Tillsammans med materialforskaren, docent Agneta Odén, utvecklades en process för framställning av tandprotetik med hög passform och estetik. 1989 introducerades den första keramiska CAD/CAM-producerade tandkronan av Nobel Biocare.

Sverkerpriset 2017

Motiveringen löd:
Båda dessa två tandläkare har ett stort intresse för material inom tandvården och kom tillsammans att utveckla och förändra sättet att arbeta med och framställa keramiska material för tandvården.

Matts Andersson och Agneta Odén får dela på prissumman 15 000 kronor. De får även var sitt konstverk gjort av Sverker Toreskogs änka, Agneta Toreskog.

Agneta Odén är tandläkare och civilingenjör med en doktorsexamen i materialfysik. Matts Andersson är tandläkare, forskare och innovatör.

 

Sverkerpriset delas ut till minne av Sverker Toreskog till personer inom odontologin som verkar i Sverkers anda.

Priset är instiftat av Göteborgs Tandläkaresällskap tillsammans med American Dental Society of Sweden (ADSS). Priset delades ut första gången 2015.

 

 

/Gunilla Ekholtz
Skribent Dental24

Taggar
utmärkelse