Syntetiskt benmaterial får riskkapital

Företagsnytt

Göteborgsföretaget Promimic som har utvecklat en ytbehandling som kan halvera inläkningstiden för implantat i ben har fått in drygt 10 Mkr i nytt riskkapital för marknadsintroduktion.

– Vi är väldigt nöjda med att ha fått in nya ägare i form av ALMI Invest, som investerat tillsammans med Sätila Medtech och ett antal affärsänglar. Dessutom fortsätter befintliga ägarna Karolinska Development och Innovationsbron att satsa på bolaget, kommenterar Promimics vd Ulf Brogren.

Promimics produkt, HA Surface har de senaste åren utvärderats framgångsrikt i prekliniska studier på avdelningen för Biomaterial, Sahlgrenska Akademin och på Tandläkarhögskolan i Malmö. Bolaget är nu redo för att gå in i en mer expansiv fas.

– Promimic är ett spännande företag som övertygande har visat att deras produkter kan ge stora fördelar för såväl patienter som för implantatföretag, kommenterar Anna Langenius, investmentmanager på Almi Invest. Samhällsekonomiskt och för patientens livskvalitet kan det vara stor skillnad att kunna återgå till normal funktion en eller flera månader snabbare. För implantatföretagen innebär Promimics yta att deras egna produkter kan bli konkurrenskraftigare, fortsätter Anna Langenius.

Den patenterade ytbeläggningen har utvecklats av forskare vid Chalmers. Den nanotunna ytan är baserad på hydroxylapatit (HA) som genom storlek, form, struktur och kemi efterliknar levande benvävnad. Ytans likhet med mänskligt ben gör det lättare för kroppens egna benceller att läka fast implantatet.

I och med att HA Surface kan appliceras extremt tunt (20 nanometer) kommer den effektivt åt alla delar av implantatytan, även på nya typer av porösa implantatmaterial.

Källa: www.chemicalnet.se

Taggar
Företagsnytt