Tack vare Operation Smile behöver Loraine inte längre leka ensam

Volontärverksamhet

Loraine är 5 år gammal och föddes med läpp- och gomspalt som gör att hon blir utstött och måste kämpa för att kunna äta och lära sig tala. Hemmet i Filippinerna drabbades hårt av tyfonen Haiyan 2013 och fortfarande finns massor av skrot och taggtråd kvar där Loraine nu leker. Ensam. Hennes utseende gör att hon hellre stannar hemma än att gå till skolan och leka med andra barn.

Nu behöver Loraine aldrig mer leka ensam

När vi först möter familjen 2014 bor de i ett litet hus på en kycklinggård i Filippinerna där pappan jobbar sju dagar i veckan. En dag fick familjen höra talas om Operation Smile, om ett team som skulle komma till ett sjukhus i närheten för att på en vecka genomföra kostnadsfria operationer för hundratals barn som Loraine. De tog sig därför till sjukhuset i förhoppning om en operation och en chans till ett nytt liv.

Väl där upptäckte Loraine att hon inte var ensam, det fanns så många barn med samma problem som hennes på sjukhuset! För första gången hittar hon också en vän att leka med, Angelo. Hon är så glad över att få känna sig som ett normalt barn och kunna leka med andra utan att behöva utstå glåpord och mobbning. Efter hälsoundersökningen står det också klart att hon ska få operera sin läppspalt. En operation som tar mindre än en timme och som när allt är över har förändrat hennes liv för alltid. Nu såg Loraine fram emot att få komma hem och visa upp sitt nya leende!

I slutet på förra året var Loraine tillbaka till sjukhuset igen, den här gången för att operera hennes gomspalt. Förhoppningsvis kommer operationen av gommen att göra att hon kan tala bättre. Hon har fortfarande problem med att göra sig förstådd ibland, men ingen retar henne längre. Hon är accepterad av de andra barnen och har hittat nya vänner att leka med. Loraines mamma berättar att dottern har börjat gå i skolan för första gången i sitt liv och att hon känner sig trygg. Loraine har också bestämt sig för att hon ska bli kirurg när hon blir stor, så att hon kan hjälpa andra barn som henne själv.

Ge ett bidrag som julgåva

  • Gå in på operationsmile.se för att ge en gåva eller för att bli månadsgivare
  • Sms:a SMILE till 72980 för att skänka 50 kronor
  • Sätt in din gåva på bankgiro 900-2221

Operation Smile Sverige har 90-konto och granskas av Svensk Insamlingskontroll

Operation Smile är en internationell hjälporganisation som bildades i USA 1982 och i Sverige 2011. Totalt finns mer än 5 000 medicinska volontärer från 80 olika länder varav cirka 170 i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Operation Smile har verksamhet i närmare 60 länder.
Tack vare generösa givare, både privatpersoner och företag, har Operation Smile hittills genomfört över 220000 operationer i Afrika, Asien och Latinamerika. Varje operation förändrar ett barns liv för alltid.