Tandläkare Maria von Beetzen blir kommunalråd i Strängnäs

Personnytt

Maria von Beetzen (m), privattandläkare i Strängnäs tar med största sannolikhet ledningen för Strängnäs kommun och blir kommunalråd.

Dental24 kontaktade Maria för att höra hur livet kommer att förändras med det nya uppdraget:

Maria, du har ju många järn i elden utöver politik och tandvård såsom familjen, kultur, segling, skidåkning. Hur ser din dagordning ut nu efter valet?

– Om jag blir kommunalråd räknar jag med att arbeta lite mindre på mottagningen där jag nu arbetar halvtid. Vi har en supereffektiv organisation och jag hinner faktiskt med lika mycket nu på halvtid som jag gjorde för fem år sedan på heltid. Jag har ekonomiska marginaler i företaget och kan gå ned ytterligare i tid, men jag vill absolut inte släppa kontakten med yrket.

– Jag håller mig i form genom cykling och skidåkning, segling och annat friluftsliv. Naturen är en fantastisk plats för återhämtning och funderingar. Mina döttrar och jag gör ofta roliga saker tillsammans, även om de är rätt stora nu, 21 och 23 år. Räknar med lite utförsåkning med dem i vinter. En av mina döttrar är skidlärare så jag får undervisning gratis. Min andra dotter är konstexpert och skall jobba i Berlin så kanske åker jag dit någon helg och får lite introduktion i Berlins konstvärld.

 

maria_von_BeetzenVar får du all energi ifrån?

– Man skall syssla med sådant man själv får energi av och känner engagemang inför. Mitt tandläkararbete är fantastiskt, det är fint att ha sin egen klinik och de rekonstruktioner av ofta omfattande tandförluster, som jag sysslar med, är mycket tacksamma behandlingar där vi lär känna våra patienter väl. Det är en glädje att kunna ge dem en betydligt bättre livskvalitet genom våra behandlingar.

– Vad gäller politiken är det ett helt annorlunda arbete, både krävande och engagerande på ett helt annat sätt, vilket gör att mina två arbeten blir en bra kombination. Lokalpolitik gäller ju frågor som är viktiga och nära i vårt samhälle t ex i skolan och äldreomsorgen. Precis som moderaterna på riksplanet vill jag som Strängnäsmoderat skapa ordning och reda i kommunens ekonomi för att kunna trygga och utveckla välfärdens kärnområden. Den fysiska planeringen i kommunen är också engagerande, där kommer estetiska värden och många miljöfrågor in i bilden.

 

Hinner du med att besöka P I Brånemarks klinik i Brasilien ännu en gång?

– Jag har haft ett långvarigt samarbete med P-I Brånemark Institute i Brasilien där jag arbetat en till två veckor om året de senaste fyra åren. Min assistent Helen Nokia och jag reser dit den 5 november för att under en vecka utföra ett antal implantatbehandlingar på helt tandlösa patienter som saknar egna ekonomiska resurser. Vi deltar i ett vetenskapligt uppföljningsarbete om hur man kan utföra bra och säkra rekonstruktioner på ett kostnadseffektivt sätt. Vi har mycket goda behandlingsresultat. Det är intressant att få arbeta där, förutom att vi gör en god gärning lär vi oss också mycket och utvecklas i den internationella miljön.

Har du något tips till dina tandläkarkollegor?

– Satsa på det i yrket du tycker är roligast, eftersträva att kunna lägga upp arbetet efter ditt eget huvud. Om du inte trivs, byt genast miljö – man blir alltid mycket påverkad av människor omkring en. Framgång som tandläkare får man när man vinner patienternas förtroende. Det finns inga andra genvägar som är hållbara.

Läs mer:

Maria von Beetzen fick flest kryss

Titta och lyssna gärma på SVT Play Sörmland

____________________________________

NOTERAT

 

Endast två tandläkare i riksdagen

(citat från Tandläkartidningen.se 2010-09-27)

Av de tio tandläkare, två tandsköterskor och tre tandhygienister som kandiderade till riksdagen i senaste valet kom endast två in.

Efter valet är Lars Tysklind, distriktstandläkare från Strömstad och Ewa Björling, Ekerö kvar. När Eva Björling kom in i riksdagen 2002 var hon inte längre verksam som tandläkare utan som forskare vid institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi vid Karolinska institutet. Om hon fortsätter som statsråd återstår endast en tandläkare i riksdagen

Taggar
Personnytt